Balina avını kesmesi için Japonya'ya süre verildi

Güncelleme Tarihi:

Balina avını kesmesi için Japonyaya süre verildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 14:45

Avustralya hükümeti, güney yarımkürenin yaz mevsiminde Antarktika yakınında balina avlayan Japonya'ya, "kasım ayı sonuna kadar balina avını temelli kesmesi" çağrısını iletti.

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, "Japon hükümeti yetkilileri huzurunda, balinacılık sorunu hakkında görüşümüz apaçıktır. Diplomatik yolla sorunun çözümüne çalışıyoruz" dedi.

Japonya Dışişleri Bakanı Katsuya Okada, bu hafta sonunda Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith'in konuğu olarak Avustralya'yı ziyaretinde "balina sorununu" ele alacak.

Merkezi ABD'nin Washington eyaletinde bulunan doğayı koruma örgütü Sea Sheperd (Deniz Çobanı), tabiatta sayıları çok az kalan balinaları korumak için kurulduğu 1977'den beri savaşıyor.

Avustralya, dünyada büyük miktar balina avlayan tek ülke olan Japonya'nın inadını Hollanda-Lahey'deki Yüksek Adalet Divanı ve Almanya-Hamburg'daki "Uluslararası Deniz Yasası Mahkemesi"ne götüreceğini ve Tokyo'nun tutumunun yasadışı olduğunu bildireceğini açıklamış bulunuyor.

Ulusal Avustralya Üniversitesinden devletler hukuku profesörü Don Rothwell, Dünya Hayvan Hakları Vakfı için Japonların balina avı üzerine hazırladığı raporu Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerine sundu.

Avustralya ve Yeni Zelanda, Antarktika'ya yakın olduklarından balina koruma alanında en hassas ülkeler konumunda. Dünya Balina Avı Kurulu, avı 1986'da tüm türlerde yasakladığı halde, Japonlar "bilimsel çalışma" bahanesiyle yılda 1200 minke balinası avlayabiliyor. Oysa amacın, Japon piyasasında çok tutulan balina eti tüketiminin karşılanması olduğu belirtiliyor.

SEA SHEPERD NE YAPTI

Balinaları koruyan Sea Sheperd örgütünün süper hızlı "Ady Gil" adlı trimaran "kevlar" biyodizel teknesi, 6 Ocakta Japonların 6 gemili balina filosunu koruyan "Şanon Maru-2" emniyet gemisince pruvası parçalanarak batırıldı.

Bunun için Ady Gil'in Yeni Zelandalı kaptanı Peter Bethune, dört gün önce Şanon Maru'ya jetskiyle gelerek gizlice güverteye çıktı ve kaptanın teslim olmasını istedi. 60 günde dünya turu yapan tek tekne olan Ady Gil'in kaptanı Bethune, Japonya'da yargılanmak üzere teslim alındı.

Sea Sheperd doğayı koruma örgütü elemanları, Antarktika çevresinde avlanan Japon balina gemilerini durdurmaya çalışıyor.
Örgütün Kanadalı kurucu başkanı kaptan Paul Watson, Japon balina gemisi Nisşin Maru'ya bütirik asit ve boya toplarıyla saldırıldığını bildirdi.

"Tam barışçı" tutumu yüzünden Greenpeace (Yeşil Barış) örgütünden ayrılan Kanadalı Kaptan Watson, dev mavi balina ve kurukafa korsan bayraklı üç dişli mızrak simgeli Sea Sheperd'ı kuran kaptan olarak, gerektiğinde Japon balina gemilerinin uskurlarına çark bozan halatları dahi salabiliyor. Ancak tüm müdahalelerde kimsenin burnunun kanamamasına çok dikkat ediliyor.
Kaptan Watson, "Tüm dünyanın esas ortak meselesi insan nüfusunun artışıdır" sözüyle tanınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!