Balayı yerine cezaevine gitti

Güncelleme Tarihi:

Balayı yerine cezaevine gitti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2001 01:54

New York'ta terörün yıktığı ikiz kulelerin bulunduğu Manhattan'da bilgisayar eğitimini tamamlayan bir Türk genci, evlenip Hawaii'de balayına çıkmaya hazırlanırken tutuklandı.

ABD'de, 11 Eylül terör saldırılarından sonra başlayan tutuklama ve gözaltı sürecinden Türkler de payını almaya başladı. New York'ta İkiz Kuleler'in bulunduğu Manhattan'da Baruch Koleji'nde bilgisayar eğitimini tamamlayan bir Türk öğrenci, nişanlısıyla evlenip Hawaii'de balayına çıkmaya hazırlanırken, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanma, yerel yetkililer ile ABD Adalet Bakanlığı avukatları arasında derin görüş ayrılıkları çıkmasına sebep oldu.

11 Eylül'de ABD'ye karşı gerçekleştirilen terör saldırısından sonra başlayan süreçten, bu ülkede yaşayan Türkler de payına düşeni almaya başladı. ABD'ye tahsil yapmak için yasal yollardan gelmiş bulunan 27 yaşındaki Atila Kula'nın başına gelenler, bunun en somut örneğini oluşturuyor.

20 Kasım'da, Atila Kula'yı White Plains'deki evinden alan FBI detektifleri, yasal kanaldan Amerika'ya tahsile gelmiş Türk gencini Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan terör saldırıları hakkında yoğun bir sorgudan geçirdiler. Atila Kula, ısrarla, saldırılar hakkında hiçbir bilgisi olmadığını söyledi. Ancak, bir süre sonra cezaevinde bir hücreye konulmaktan kurtulamadı. Geçtiğimiz hafta çıkarıldığı Muhacerat Suçları Mahkemesi, Atila Kula'nın serbest bırakılmasına karar verdi. Ne var ki, duruşmaya hükümeti temsilen katılan avukatlar, temyize gideceklerini belirterek, Türk öğrencinin yeniden cezaevine gönderilmesine sebep oldular.

AVUKATLAR BİRBİRİNE GİRDİ

Türk öğrencisinin avukatı Kerry Bretz, ‘‘Atila Kula 17 Ekim'de Baruch Koleji'nden mezun oldu. Yasalar, yabancı öğrencilere eğitimlerini bitirdikten sonra 60 gün Amerika'da kalma hakkı tanıyor. Atila, Amerika'lı nişanlısı Denise Cordovano ile 1 Aralık'ta evlenecek ve Hawaii'de balayına gidecekti. Evlilik yapması, bu ülkede kalmasını sağlayacaktı. Hükümetin avukatları, hakimin kararına rağmen Kula'yı cezaevine göndererek yasaları çiğnediler. Çünkü, 16 Aralık tarihine kadar nikáh kıyılamazsa, öğrenci vizesinin süresi dolduğu için Atila Kula sınırdışı edilecek ve hükümet avukatları da bunu biliyor’’ dedi.

CEZAEVİNDE NİKÁHA İZİN VERMEDİLER

Bu arada, ABD Göçmen Dairesi sözcüsü Russ Bergeron devreye girerek, Türk gencinin tutuklu da olsa cezaevinde nişanlısıyla nikáh kıyabileceğini açıkladı. Ne var ki, cezaevi yetkilileri, buna rağmen resmi törene izin vermediler.

Atila Kula, 11 Eylül saldırılarıyla ilgili olarak tutuklanan 563 yabancıdan sadece biri. Türk öğrencisinin başına gelenler US News and World Report dergisinde yayımlandı. ABD'de yaşayan toplam 58 Türk 11 Eylül nedeni ile gözaltına alınırken, bunlardan altısı sınırdışı edildi. Geri kalan 52 kişi ise halen cezaevlerinde tutuluyor.

Hatırlanacağı gibi, ABD yönetimi, 11 Eylül’den sonra muhtelif yasal düzenlemelere giderek, çok sayıda Ortadoğu kökenli insanı gözaltına almıştı. İnsan hakları örgütlerinin bütün uyarılarına rağmen, bu insanların FBI tarafından sorgulanacağı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!