Bakire çıkmayan geline nikáh iptali Fransa’yı ayağa kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

Bakire çıkmayan geline nikáh iptali Fransa’yı ayağa kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 00:00

Kadın Bakanı Letard: Bu karar kadının namusu ve şerefine indirilmiş bir darbedir. Feminist Badinter: Utanç verici bir karar. Şimdi kızlık zarını diktirmeye koşacaklar. Lille imamı İslam’da evlilik öncesi bekaret şartı zorunlu değildir. Hukuk ve özgürlükler ülkesinde yaşıyoruz. Müslümanlar uyup uymamakta özgürdür.

FRANSA’da Lille’deki bir mahkemenin, evlilik öncesi bakire olmadığını eşine söylemeyen Müslüman kadının nikahını geçersiz sayması üzerine siyasetçilerle feministler ve insan hakları savunucularından karara tepki yağdı.

Hükümet: Kadın Hakları ve Dayanışmadan Sorumlu Bakan Yardımcısı Valerie Letard, "Mahkeme kararına çok öfkelendim. Biz kadın erkek eşitliği için uğraşırken, kişi hak ve özgürlüklerini ihlal eden, kadını bu kadar aşağılayan bir karar alınmasını büyük üzüntüyle karşıladım. Bu karar kadının namusu ve şerefine indirilmiş bir darbedir" dedi.

Feministler: Filozof Elisabeth Badinter de şöyle konuştu: "Mahkemenin kararı utanç vericidir, ülkemizde kadın seks yaşamında özgürdür, bu onun özel hayatıdır. Kadın haklarını hiçe sayan bu karar birçok Müslüman kadını cezalandırmaktan başka bir işe yaramayacak, kızlık zarını diktirmek için doktorlara koşacaklar. Bu karar Müslüman kadınlara baskı ve şiddeti de artıracak. Bu yüzden namus cinayetleri işleniyor. Bu kız ’ben bakire değilim’ deseydi, belki de büyük bir drama neden olurdu. Özgür değildi."

İktidar partisi UMP: Halk Hareketi İçin Birlik-UMP Sözcüsü Frederic Lefebvre "Ülkemizde, evlilik öncesi bekaret temelinde bir evliliğin iptal edilmesi şok edicidir. Cumhuriyet prensiplerine tamamen aykırıdır" dedi.

Ulema: Davanın görüldüğü Lille kentinin en büyük camisinin imamı Amar Lafsar, "Böyle bir kararın İslam’da yeri yoktur. Çünkü İslam’da evlilik öncesi bekaret şartı zorunlu değildir. Dinimiz evlilik öncesi iffetli davranışı vaaz eder, ancak Müslümanlar bu mesajı görmezden gelebilir. Hukuk ve özgürlük ülkesindeyiz. Müslümanlar mesaja uyup uymamakta özgürdür" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!