Bakana öfke

Güncelleme Tarihi:

Bakana öfke
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2011 00:00

Fransa Dışişleri Bakanı Alliot-Marie, yanlış haber yüzünden Gazze’de saldırıya uğradı. Bakan’ın Hamas’ın İsrailli onbaşı Gilad Şalid’in 5 yıldır esir tutulmasını “savaş suçu” diye nitelendirdiğini sanan Filistinliler, bakanın konvoyunu yumurta yağmuruna tuttu. Atılan bir ayakkabı, bakanın kafasını az farkla ıskaladı.

Haberin Devamı

İSRAİL cezaevlerinde bulunan yakınlarının serbest bırakılması İsrailli esir onbaşı Gilad Şalit’le yapılacak olası bir takasa bağlı olan yüzlerce Filistinli Fransa Dışişleri Bakanı Michelle Alliot-Marie’ye dün Gazze ziyaretinde şiddetli protestoda bulundu. 
Fransa Dışişleri Bakanı’na yönelik öfke, önceki gün İsrail ziyareti sırasında, Şalit’in ailesini, Kudüs’te kurdukları çadırda ziyaretiyle başladı. Alliot-Marie ziyaret sonrasında herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak Gilad’ın babası Noam Şalit, bakanın Hamas’tan oğlunu görmesi için Kızılay’dan izin istediğini söyledi. Baba Şalit, oğlunun Hamas tarafından tutulmasını ‘savaş suçu’ olarak niteledi. Basın, bu sözleri Alliot-Marie’ye atfederek yayınladı.
Yumurta attılar
Bunun üzerine Gazze’de kızılca kıyamet koptu. Dün Alliot-Marie’nin Erez geçişinden Beyt Hanun’a girmesini bekleyen yüzlerce Filistinli mahkum yakınından kimileri bakanın konvoyunun geçeceği yolu kapattı. Daha sonra Hamas polisi tutuklu yakınlarını dağıttı. Ancak protestocular Alliot-Marie’nin Gazze’deki ilk durağı olan BM ofisi önünde daha çok sayıda toplandı ve onu yakındaki bir hastaneye kadar izlediler. Konvoyu yumurta yağmuruna tutuldu.
Yaralandı iddiası
Bu arada bakanın kafasından darbe aldığı haberi dünyada heyecan yarattı. Ancak daha sonra darbeyi alan kişinin Alliot-Marie’nin heyetinde yer alan Fransa’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Valerie Hoffenberg olduğu anlaşıldı. Rehin asker Şalit aynı zamanda Fransız vatandaşı olduğu için Fransa hemen serbest bırakılmasını istemişti.  Bakan, Gazze’de BM’nin Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı ile Fransız Kültür merkezini ziyaret ederken, AB’nin “terörist” listesinde olan Hamas yetkilileriyle görüşmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!