Bağımsızlığı göremedi

Güncelleme Tarihi:

Bağımsızlığı göremedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2006 00:00

Sırbistan’dan bağımsızlık için yürütülen kampanyanın mimarlarından olan Kosova Devlet Başkanı İbrahim Rugova, 61 yaşında akciğer kanserine yenik düştü. Rugova’nın BM’nin Belgrad ile Priştine arasında başlatacağı bağımsızlık görüşmelerine birkaç gün önce hayata veda etmesi taraftarları arasında üzüntü yarattı.

Almanya’da muayeneden geçirilen Rugova, geçen Eylül ayında ülkesine döndüğünde akciğer kanseri olduğunu açıklamış, o zamandan bu yana Priştine’de Amerikan doktorlarının gözetiminde tedavi görmüştü. Sırpların Kosova’da Arnavutlar’a yönelik yürüttüğü şiddet ve baskı politikasının ardından NATO müdahale etmiş, 1999 yılından bu yana da Kosova BM kontrolünde huzura kavuşmuştu.

Rugova’nın liderliğini yaptığı Kosova Demokratik Birliği’nde bir çok fraksiyon olduğuna işaret eden siyasi gözlemciler, devlet başkanının ölümünün ardından ülkede iktidar kavgasının çıkabileceği uyarısında bulunuyor. Edebiyat profesörü olan Rugova, Kosova’da Arnavut çoğunluğun başlattığı pasif direnişin mimarı olarak kabul ediliyordu.

"Balkanların Gandi’si" olarak anılan Rugova’nın ölümü ülkedeki Türkler’i de üzdü. Kosova’daki Demokratik Türk Partisi (KDTP) ve Türk dernekleri, Çarşamba günü toprağa verilecek Rugova için "Kosova için büyük kayıp" dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!