Bağdat’ta Türk işçi muamması

Güncelleme Tarihi:

Bağdat’ta Türk işçi muamması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2015 23:54

Çarşamba günü Bağdat’ta kaçırılan 18 Türk işçiyi bulmak için İran destekli Şii Ketaib-i Hizbullah isimli milis grubunun merkezine düzenlenen baskında Iraklı bir asker öldü. Ancak söz konusu örgüt, BBC’ye yaptığı açıklamada olayla ilgileri olmadığını savundu.

Haberin Devamı

IRAK ordusunun Bağdat’ta kaçırılan 18 işçiyi bulmak için önceki gece Ketaib-i Hizbullah adlı Şii milis grubuna düzenlediği baskında bir asker öldü. Ancak örgüt, işçilerin kaçırılmasıyla ilgileri olmadığını ve ordu güçlerinin ellerindeki bir IŞİD komutanını almaya çalıştığını savundu.

Silahlı çatışma çıktı

Irak ordusu, “Türk işçilerin örgütün Bağdat’ın Filistin Caddesi’nde bulunan merkezinde tutulduğu” istihbaratı üzerine harekete geçtiklerini söyledi. Önceki akşam düzenlenen baskında milislerin ordu güçlerini binaya sokmak istememesi üzerine başlayan kavga silahlı çatışmaya dönüştü. Çatışmada bir askerin öldüğü, üç asker ve üç milisin de yaralandığı belirtildi. Ancak BBC’ye bilgi veren bir örgüt sözcüsü, ordunun Türk işçiler için değil, ellerindeki üst düzey IŞİD komutanı Ziad Halaf’ı almak için geldiklerini söyledi. Sözcü Türk işçilerin kaçırılmasıyla ilgileri olmadığını savundu.
Irak Parlamentosu’nun Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim ez-Zamili’nin araya girmesiyle ordu ile milislerin anlaştığı belirtildi. Milislerin bölgedeki tüm binaların aranmasına izin verdiği, ancak şu ana dek Türk işçilerin izine rastlanmadığı kaydediliyor. Başbakan Haydar İbadi, kaçırma olayını gerçekleştiren suç çetelerinin terörist muamelesi göreceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Fidye için olabilir

Türk yetkililer, kaçırılma olayının IŞİD ya da PKK ile alakalı olmadığını, fidye için kaçırılmış olabilecekleri üzerinde durulduğunu belirtmişlerdi. Hakim ez-Zamili, kaçırılan 18 Türk işçinin kurtarılması için emniyet güçleri ve ilgili makamların daha sorumlu davranması gerektiğini belirtti. Hakim ez-Zamili, olayın yaşandığı Sadr bölgesindeki vatandaşların bu durumdan rahatsız olduğuna ve işçilerin bir an önce bulunmasını talep ettiklerine dikkati çekti.

Bağdat’ta Türk işçi muamması

Endişeli bekleyiş

Haberin Devamı

Ergün AYAZ/İZMİT-DHA

IRAK’ta kaçırılan işçiler arasında yer alan boyacı Tahsin Cömert’in İzmit’teki evinde endişeli bekleyiş sürüyor. Tahsin Cömert’in eşi Nevin Cömert, “Bugün (dün) Irak’ta eşimin bulunduğu bölgede çatışma çıktığını öğrendik. Tedirginliğimiz daha da arttı. Çok üzülüyorum ve bir an önce eşimin bulunmasını istiyorum” dedi. Cömert, “Orada eşim boya ustası olarak çalışıyor. Daha önce de birçok kez yurtdışına çıktı. İlk defa böyle bir şey oldu. Bir gün önce beni aramıştı, ertesi gün kaçırıldı. 2 çocuğum ile birlikte eşimden gelecek iyi haberi bekliyorum” dedi.

CHP Bağdat’a gidiyor

CHP, Irak’a çalışmaya giden ve iki gün önce Bağdat’ta kaçırılan 18 Türk işçinin kurtarılması için bugün Irak’a gidiyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel imzasıyla, Dışişleri Bakanlığı’na yazılan bilgilendirme yazısında Balıkesir Milletvekili Ahmet akın, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın, işçilerle ilgili bilgi almak ve kurtarılmaları çalışmalarına katkıda bulunmak için görevlendirildikleri vurgulandı.

BAKMADAN GEÇME!