B-52'ler yoldan döndüler

Güncelleme Tarihi:

B-52ler yoldan döndüler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD bombardıman uçaklarının Irak'ı vurmak üzere havalandığı, ancak Irak'ın son anda geri adım atması üzerine operasyonun durdurulduğu ortaya çıktı. ABD kitle imha silahlarını yeniden denetime açmayı kabul eden Irak'ın vaadlerini yeterli bulmadı. Operasyon hâlâ gündemde.

Amerikan B-52 bombardıman uçakları önceki gece Irak'ı bombalamak üzere yola çıktılar. Ancak Irak'ın son anda geri adım attığı yolundaki haberler üzerine saldırıya ramak kala uçaklar geri çağrıldı. ABD ise Irak'ın verdiği güvenceleri yeterli bulmadı. ABD'nin Irak'a yönelik operasyon tehditi sürüyor.

The Washington Post Gazetesi'nin haberine göre, ABD Başkanı Bill Clinton, cuma akşamı Beyaz Saray rezidansına çekildiğinde hava saldırısı için düğmeye bastı. Körfez'deki ABD gemileri ve ABD'den yola çıkan bombardıman uçakları cumartesi akşamı TSİ 19.00'da Irak'a bomba yağdırmaya başlayacaklardı. Bu amaçla B-52 bombardımanları da yola çıktı.

Ancak saat 16.00 sularında Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger, Başkan'a Bağdat Yönetimi'nin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a ‘olumlu’ bir mektup sunduğunu bildirdi. Saddam'ın kitle imha silahlarını yeniden denetime açacağı yolundaki haberler üzerine saat 16.30'da Başkan Clinton, operasyonun durdurulması emrini verdi.

Başkan Bill Clinton, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve İngiltere Başbakanı Tony Blair ile 50 dakika süren bir telekonferansta Irak'taki sonu durumu ele aldı. Irak'ın mektubu BM Güvenlik Konseyi'nde de çatlağa yol açtı. Fransa, Çin ve Rusya, Irak'ın geri adımını yeterli bulurken, Irak'ın güvenceleri ABD'ye yetmedi.

Nitekim ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger, Irak'tan açık ve şartsız bir garanti istediklerini belirterek, Bağdat Yönetimi'nin ortaya koyduğu şartların ‘kabuledilemez’ olduğunu açıkladı. Irak mektubunda Bağdat Yönetimi'ne ambargo uygulanmasını öngören BM yasalarının yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

Malezya'da yapılan Asya-Pasifik Ekonomik Forumu (APEC) için başkent Kuala Lumpur'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da gezisini yarıda keserek Washington'a döndü. Albright, mektubu değerlendirdiklerini belirtirken, ABD Körfez'e yığınak yapmaya devam ediyor.

ABD geçen hafta bölgeye 130 askeri uçak ve 21 bin 500 takviye güç gönderme kararı aldı. Böylece ABD'nin bölgedeki yığınağı neredeyse ikiye katlanmış oldu. S.Arabistan operasyon için topraklarının kullanılmasına izin vermeyeceğini açıklarken, hava saldırısının uçak ve gemilerden atılacak Tomahawk füzeleriyle başlaması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!