Aznar'dan Bask Partisi'ne : Ya katille ol ya devletle

Güncelleme Tarihi:

Aznardan Bask Partisine : Ya katille ol ya devletle
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

TERÖR örgütü PKK ile bağlantıları belgelenen HADEP'li üç belediye başkanını tutukladığı için Türkiye'yi eleştiri yağmuruna tutan Avrupa, ETA terörüne sessiz kalarak destek çıkan Basklı politikacılara yönelik zehir zemberek açıklama yapan İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar'a sesini çıkarmıyor.

PKK ile bağlantıları sebebiyle HADEP'li belediye başkanlarının tutuklanmasının ardından Avrupa'dan Türkiye'ye eleştiri yağdı. AB, HADEP'li milletvekillerinin derhal serbest bırakılmasını istediler. Ancak aynı AB, nedense İspanya'da Bask milliyetçilerine sert çıkan İspanya başbakanına bir şey demiyor.

İspanya'da terör tartışması geçtiğimiz günlerde 14 ay sonra Bask'ın bağımsızlığı için terör eylemleri yürüten ETA terör örgütünün yeniden eylemlere başlaması üzerine patlak verdi. Salı günü düzenlenen saldırıda Bask'ın Sosyalist liderlerinden biri korumasıyla birlikte hayatını kaybetti.

TARAFSIZ OLAMAZSINIZ

Madrid Yönetimi saldırıyı şiddetle kınarken, Bask milliyetçilerinden herhangi bir tepki gelmedi. Bunun üzerine Başbakan Aznar, geçen yıla kadar federal parlamentoda koalisyon ortağı olduğu Bask Milliyetçi Partisi'ni (PNU), ayrılıkçı terör örgütü ETA ile ilişkilerini hatırlatarak zehir zemberek bir açıklamayla uyardı. Aznar, ‘Ya katillerin yanındasınızdır ya da öldürülenlerin yanında. Tarafsız olamazsınız. Bu suç ortaklığıdır’ diye sert çıktı.

Dün de 12 Mart'ta yapılacak seçim kampanyasını Oviedo kentinde başlatan Aznar, burada yaptığı konuşmasında PNV'yi ETA'yı destekleyen ve Türkiye'deki HADEP'in mübadili olan Herri Batasuna ile suç ortaklığı yapmakla suçladı. Aznar, ‘Tüm bu ülkede olup bitenden sonra PNV liderlerinin Herri Batasuna (ETA destekçileri) ile olan bağlarınını kopardıklarını çıkıp kamuoyu önünde ve resmen söylememeleri gerçek bir kepazeliktir’ dedi.

Aznar'ın sert açıklamalarına hedef olan Bask Milliyetçi Partisi ise Başbakanın barış sürecini ayakta tutamanın faturasını kendilerine çıkarmakla suçladılar. Bask Milliyetçi Partisi, 14 ay önce ETA gerillalarının ateşkes ilan etmesinde önemli bir rol oynamıştı.

PNV, geçen yıla kadar ulusal parlamentoda Aznar'ın koalisyon ortağı olmuştu. Bask Milliyetçi Partisi, Bask bölgesinde de iktidar partisi. ETA'nın bombalı saldırılarından sonra PNV, ETA'nın siyasi kanadı Herri Batasuna ile yaptığı 9 aylık meclis ittifakını iptal etti. Ancak bu adım İspanya Başbakanı Aznar'a yetmiyor. Çünkü her iki partide Bask milliyetçileri koalisyonunda yer almaya devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!