Azerbaycan: Ateşkes ihlal edildi

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan: Ateşkes ihlal edildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 09:21

Uluslararası topluluğun ateşkes için yoğun çaba sarf ettiği Dağlık Karabağ’da taraflar dün ateşkes ilan etti.  Ancak Azerbaycan, ateşkesin Ermenistan tarafından bozulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Ermenistan’ın işgali altındaki Dağlık Karabağ’da geçtiğimiz cumartesi başlayan çatışmalarda dün ateşkes sağlandı. Dün öğle saatlerinde Dağlık Karabağ’daki Ermeni güçlerinin ateşkes ilan ettiklerini açıklaması üzerine Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da bunu teyit etti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında tarafların anlaşması ile çatışmaların yerel saatle 11.00 (TSİ 12.00) durdurulduğunu açıklamıştı.

115 KEZ İHLAL EDİLDİ

Ancak bugün sabah saatlerinde Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama dünden bu yana Ermenistan’ın ateşkesi 115 kez ihlal ettiği belirtildi. Azerbaycan ordusunun da 120 kez cevap ateşinde bulunduğu bildirildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Azerbaycan ordusunun işgalden kurtarılan bölgelerde mevzilerini güçlendirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, Ermenistan tarafının "Azerbaycan mutabakatı ihlal etti" şeklindeki beyanlarının, Ermenilerin ateşkes ihlaline ve yeni provakasyonlarına zemin hazırlamaya ve meydana gelebilecek olaylardan Azerbaycan'ı sorumlu tutmaya yönelik propaganda faaliyetleri olduğu ifade edildi.

Azerbaycan: Ateşkes ihlal edildi

STOLTENBERG: TARAFLARI ATEŞKESE UYMAYA ÇAĞIRIYORUM

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çatışmaların durdurulmasının ardından taraflardan ateşkese uymalarını ve yeni bir gerilimi önlemelerini istedi.

Stoltenberg,  Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çatışmaların durdurulması ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Çatışmaların durdurulması haberlerinin cesaret verici olduğunu belirten NATO Genel Sekreteri, "Tarafları, ateşkese uymaya, itidal göstermeye ve yeni bir gerilimi önlemeye teşvik ediyorum" ifadesini kullandı.

NATO'nun, AGİT Minsk Grubunun çabalarını desteklediğini vurgulayan Stoltenberg, "Tarafların müzakere masasına geri dönme ve gözlemcilerin himayesinde kapsamlı bir anlaşmaya varmasına ihtiyaç var. Sorunun askeri bir çözümü yok" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

SARKİSYAN ALMANYA'DA MERKEL İLE GÖRÜŞECEK

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Azerbaycan ile Dağlık Karabağ krizinin yeniden alevlendiği bir dönemde Almanya'da resmi temaslarda bulunacak.

Berlin'de bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Sarkisyan arasında yapılacak görüşmenin ardından öğle saatlerinde ortak basın toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.

Merkel-Sarkisyan görüşmesi öncesinde Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Sarkisyan ve Ermeni mevkidaşı Edward Nalbandyan ile bir araya gelecek. Sarkisyan, öğleden sonra da Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından Bellevue Sarayı'nda kabul edilecek.

Haberin Devamı

Dağlık Karabağ'da çatışmalar haftasonunda yeniden alevlenmiş, dün yürürlüğe giren ateşkesin ardından silahlar susmuştu. Görüşmelerde Dağlık Karabağ'ın yanı sıra Ermeni soykırımı iddialarının da gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan katliamı ‘soykırım‘ olarak kabul etmiyor. Alman hükümeti de 1915 olaylarının değerlendirilmesinde şimdiye kadar soykırım ifadesini kullanmaktan kaçındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!