'Avusturya'dan açıklama bekliyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Avusturyadan açıklama bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 14:21

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, terör örgütü PKK’nın finans kaynaklarından olan Ali Rıza Altun’un Avusturya’da yakalandığı halde Türkiye’ye iade edilmemesiyle ilgili olarak gereken tepkiyi Avusturya’nın Ankara Büyükelçisine ilettiklerini, şimdi bir açıklama beklediklerini söyledi. Gül, teröristin iadesini şimdi Irak’tan istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

PKK’nın finans kaynaklarından biri olan terörist Ali Rıza Altun’un Fransa’da göz altında tutulurken bu ülkeden kaçıp Avusturya’ya gittiğini belirten Dışişleri Bakanı Gül, Altun’un Avusturya’da sahte kimlikle yakalandığını hatırlattı. Altun’un oradan Irak uçağına bindirilip Erbil’e gönderildiğini kaydeden Gül, “Bu inanılmaz bir şey. Bu Avrupa ülkesinin yapabileceği son şey” dedi.

Gül, seçim çalışmasını yürüttüğü Kayseri'de düzenlediği basın toplantısında, “İnterpol tarafından aranıyor, üzerinde sahte kimlik çıkıyor, yani kanunsuz işler yaptığı görüyorlar ondan sonra da apar topar uçağa bindirip Türk vatandaşı olmasına rağmen, Türkiye’ye gönderilmesi gerekirken Irak’a gönderiyor. Avusturya’nın yaptığı büyük bir yanlış ve kabul edilemez” diye konuştu.

Haberin Devamı

Avusturya’nın Ankara Büyükelçisini çağırıp kendisini şiddetli biçimde protesto ettiklerini kaydeden Abdullah Gül, şimdi Avusturya’dan açıklama beklediklerini vurguladı.

Gül, “Bu, bütün güveni yıkar. Terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin temelini çürütür. Bana değmeyen yılan bin yaşasın anlayışı söz konusu olduğu anda birgün o yılan gelir kendilerini sokar. Bunun örneği vardır komşularımızda” dedi.

Gül, teröristin iadesini şimdi Irak’tan istediklerini, bununla ilgili işlemlerin devam ettiğini söyledi.

“BAKANLIĞIMDA BÜYÜKELÇİ KALMADI”

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’ın Londra Büyükelçiliği’ne atanmasının ardından boşalan koltuğa Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ve Tel Aviv Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu’nun düşünülmesine rağmen bu isimlerin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den döndüğünün hatırlatılması üzerine de Gül, “Bakanlığımda büyükelçi kalmadı neredeyse. Böyle kritik bir dönemde MGK’nın başına makamında oturmasını arzu ediyoruz. Bu Hükümet’in değil bütün bir Türkiye’nin meselesi” dedi.

Gül, “Biz herhangi bir parti geçmişi olan birini değil ki... Atina Büyükelçimizden daha değerli başka birini mi bulacağız ya da Başbakanın şimdi ismini verdiği Tel Aviv Büyükelçimiz, bütün Orta Doğu işlerine bakmış, bütün güvenlik meselelerini bilen biri. Kimi önereceğiz? Bakanlığımda herkes birbirinden kıymetlidir, Büyükelçilerimizin hepsi de bu işi en iyi şekilde yapabilecek arkadaşlardır ama çalıştıkları alanlar itibariyle, şimdi kimi yani ne söyleyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Bu arkadaşlarımızın hepsi Türkiye’ye büyük bir şeref ve onurla büyük bir başarıyla dünyada temsil etmiş arkadaşlardır. Sivilleştirdiğimiz, başına bir büyükelçiyi getirdiğimiz MGK vekaletle mi gidecek. Ne yapacağız” diyen Gül, sözlerini “Ayrıca beş müsteşar yardımcımızı sayın Cumhurbaşkanı uygun bulmadı ama herhangi bir gerekçe de söylemedi. Yani söyleyebilecek bir şey yok doğrusu” şeklinde tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!