Avusturya'da ilk sonuçlar açıklandı... Kurz önde götürüyor...

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada ilk sonuçlar açıklandı... Kurz önde götürüyor...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2017 18:17

AFP haber ajansı, Avusturya'daki parlamento seçimlerinde Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) başbakan adayı Sebastian Kurz'un ilk sonuçlara göre seçimi kazandığını duyurdu. Aşırı sağcı parti FPÖ'nün 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk defa seçimlerden ikinci parti olarak çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) ilk seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 30.2'sini aldığı ifade edildi.Seçimin ardından açıklanan ilk tahminlere göre, aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Özgürlük Partisi yüzde 26.8 oy oranıyla ikinci, Sosyal Demokrat parti ise yüzde 26.3 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'ın başbakan adayı olduğu partinin kazanması durumunda Kurz'un Avrupa'nın en genç lideri olacağı biliniyor. 

Avusturyada ilk sonuçlar açıklandı... Kurz önde götürüyor...

Sebastian Kurz

SEÇİMİ ÖNDE GÖTÜRÜYOR

Avusturya'da bugün yapılan genel seçimin sandık çıkış anketlerine göre, Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz'un liderliğindeki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) seçimi önde götürüyor. Yaklaşık 6,4 milyon seçmenin sandığa gittiği genel seçimde oy kullanma işlemi yerel saat ile 17.00'de sona erdi.

Avusturya Devlet Televizyonu ORF'nin yayımladığı ilk sandık çıkış anketine göre, merkez sağ ÖVP yüzde 30,2 oranında oy alırken, koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar yüzde 26,3, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) ise yüzde 26,8 oy oranına ulaştı.

AŞIRI SAĞCI PARTİ, İKİNCİ PARTİ...

Öte yandan aşırı sağcı parti FPÖ'nün 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk defa seçimlerden ikinci parti olarak çıkması bekleniyor.

Koalisyon hükümetinde yer alan ÖVP'nin oyları artarken, Sosyal Demokrat Partinin oylarında düşüş görüldü. ÖVP oylarını yüzde 6 artırırken, SPÖ ise bir puan oy kaybı yaşadı. 4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 20,5 oranında oy alan aşırı sağcı FPÖ'nün oy oranında yüzde 6'nın üzerinde bir artış olurken, Yeni Avusturya Partisi (NEOS) bir önceki seçimlerde aldığı oy oranını koruyarak yüzde 5,3 oya ulaştı.

2013 seçimlerinde yüzde 12,4 oranında oy alan Yeşiller Partisi kurulduğu 1982 tarihinden bu yana yüzde 4,7 ile en düşük seçim sonucunu aldı.

Sandık çıkış anketlerine göre, Yeşiller Partisinden ayrılan Peter Pilz'in oluşturduğu Liste Pilz ise yüzde 4,3'lük seçim barajını aşarak meclise girmeyi başardı
ORF'nin sandık çıkış anketlerine göre, 183 sandalyeden oluşan Avusturya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise ÖVP 57, SPÖ 49, FPÖ 51, NEOS 9, Yeşiller 9, Liste Pilz 8 şeklinde oldu.

Haberin Devamı

Avusturyada ilk sonuçlar açıklandı... Kurz önde götürüyor...

Haberin Devamı

İlk sonuçlara göre seçimde ikinci parti olduğu açıklanan aşırı sağcıların büyük bir sevinç yaşadığı görülüyor...

AVUSTURYA NE KADAR SAĞA KAYACAK?

Celal Özcan'ın seçim öncesi analizi şu şekildeydi: 

Avusturya'da bugün genel seçimler var. Önceki seçimlerde en güçlü parti çıkan Sosyal Demokratlar (SPÖ) üçüncü sıraya gerilemiş durumda. Başbakan Christian Kern’in skandallar ve kötü bir seçim kampanyasının ardından yenilgiye uğraması bekleniyor. Anketlerde 31 yaşındaki eski Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un lideri olduğu Halk Partisi (VVV) yüzde 33 ile önde gidiyor. Ama onu hemen arkasından yüzde 27’yle aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (FPÖ) izliyor. Hatta FPÖ’nün sandıkta sürpriz yaparak, birinci parti çıkacağından korkuluyor.

Haberin Devamı

AŞIRI SAĞ İLE KOALİSYON

Kurz’un Halk Partisi, sandıktan birinci parti çıkarak, aşırı sağın önünü keserse, Avrupa derin bir nefes alır mı? Hayır, çünkü Kurz, Sosyal Demokratlarla (SPÖ) büyük koalisyon yerine, daha çok aşırı sağla bir koalisyonu düşünüyor. Kıyasıya bir yarış yaşanırken Avusturya en zor seçimlerinden birine sahne oluyor.

TÜRK SEÇMENE ÇAĞRI

Öte yandan dünkü seçim konuşmasının ardından Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirmelerde bulunan Sosyal Demokrat Partili Başbakan Christian Kern, Türk kökenli seçmenlere seslenerek, “Pazar günkü seçim hepimizin geleceğini değiştirecek. Sosyal imkanların kısıtlandığı, bencil ve günah keçisi aranan bir ‘siyah (ÖVP)- mavi (FPÖ)’ koalisyonu mu istiyoruz, yoksa sosyal sorumlulukların bilinciyle hareket eden bir yönetim mi istiyoruz? Sosyal sorumluluk bilincinde olan her vatandaşımızın SPÖ’yü tercih etmesini istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

LAKABI İMPARATOR

Kamuoyu sondajları doğru çıkar da Sebastian Kurz başbakan seçilirse, ‘İmparator’, ‘Harika Çocuk’ gibi lakaplar takılan, seçmenin ‘selfie’ çektirmek için kuyruk olduğu 31 yaşındaki siyasetçi Avrupa’nın en genç lideri olacak.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!