Avusturya’da cami krizi

Güncelleme Tarihi:

Avusturya’da cami krizi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2018 01:07

Avusturya’da muhafazakâr sağ ile aşırı sağ koalisyon hükümeti yedi camiyi kapatma kararı aldı. Kapatılacak 7 cami arasında bir Türk camisi de var. Hükümet ayrıca Diyanet’e bağlı Avusturya Türk İslam Birliği’nde (ATİB) çalışan 11 imam hakkında da sınırdışı işlemi başlattı.

Haberin Devamı

AVUSTURYA İçişleri Bakanlığı ve Kültür Dairesi 7 caminin kapatılacağını açıkladı. Kapatılma kararı verilen camiler arasında Viyana Nizam-ı âlem Camisi de bulunuyor. Diğer 6 cami ise Arap Kültür Cemiyeti’ne ait. Ayrıca Diyanet’e bağlı cemaatlerin çatı kuruluşu olan Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği’nin (ATİB) 11 imamı hakkında da sınırdışı işlemi başlatıldı. ATİB’de görevli yaklaşık 300 imamdan 60’ının Avusturya’daki oturma izni hakkı gözden geçiriliyor. Sınırdışına gerekçe olarak tartışmalı Avusturya İslam Yasası’nda yer alan dış finansman yasağı gösteriliyor. Oturma izinleri gözden geçirilen 60 din görevlisi Türkiye’den maaş alıyor. Avusturya İslam Yasası camilerde görev yapan din görevlilerinin maaşının yabancı ülkeler tarafından karşılanmasını yasaklıyor ve görev yaptığı İslam cemaatinin maaşları karşılamasını şart koşuyor. ATİB’in Avusturya’da 100 bin üyesi ve 60 cami derneği var.

Haberin Devamı

SORUŞTURMA VARDI

Cuma sabahı başbakanlıkta yanında ortağı ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, İçişleri Bakanı Herbert Kickl ve Kültür Dairesi Sorumlusu Gernot Blümel ile birlikte bir açıklama yapan Avusturya Başbakanı Kurz, yasak kararına gerekçe olarak “Ülkemizde paralel toplum, siyasi İslam ve radikal eğilimlere yer yok” diyerek açıkladı. İslam yasasıyla Kültür Dairesi’nin geniş yetkilerle donatıldığını ve bundan şimdiye kadar yararlanılmadığını belirten Başbakan Kurz, “Bu yasayı şimdi ilk kez uygulamaya koyuyoruz. İnanç özgürlüğü bizde kutsaldır. Ama biz hukuk devleti olarak bu yanlış gelişmelerin üzerine kararlılıkla gideceğiz” diye konuştu. Aşırı sağcı FPÖ lideri ve Başbakan Yardımcısı Strache, “Biz daha işin başındayız” dedi. Camileri kapatma kararı nisan ayında bir camide çocukların Çanakkale savaşı canlandırması yaptığına dair fotoğrafların ortaya çıkması ve konuyla ilgili soruşturma başlatılması sonrasında geldi.

Avusturya’da cami krizi

Haberin Devamı

‘BİZİ YAKTILAR’

Nizam-i âlem Camisi Başkanı, karara “Bizi yaktılar” diyerek tepki gösterdi. Kültür Dairesi’nden gelen konuyla ilgili yazıda ‘Türk İslam’ olan ismin değiştirilmesinin istendiğini, tüm talepleri yerine getirdiklerini, ancak yine de kapatma kararı geldiğini belirtti.

‘FEVKALADE YANLIŞ BİR KARAR’

DÜN akşam NTV canlı yayınına da katılan Başbakan Binali Yıldırım, Avusturya hükümetinin kararına tepki göstererek şunları söyledi: “Fevkalade yanlış bir karardır. Ne evrensel hukuk kurallarına ne AB değerlerine ne de azınlıkların hak ve hukukuna sığacak bir karar değildir. Avusturya’nın yakında AB dönem başkanlığını alacak olması durumu çok daha vahim hale getirmektedir. Böyle bir AB ülkesine bu zihniyetteki yöneticilere AB nasıl emanet edilir, Avrupalıların takdirine bırakıyorum. Tahammül edemeyen, kendinden farklı düşünen, kendinden farklı inanan insanlara tahammül gösteremeyenlerin birliğin vizyonunu, hedeflerini gerçekleştirmek için ortaya ne koyacaklar ben bunu merak ediyorum.”

Haberin Devamı

GEREKÇE TARTIŞMALI YASA

Avusturya’da bir önceki koalisyon hükümeti Sosyal Demokratlar ile Halk Partisi tarafından hazırlanan tartışmalı İslam Yasası 2015’te kabul edildi. Yasa, dini grupların yabancı kaynaklar tarafından finanse edilmesini yasaklıyor ve Müslüman toplumlara, ‘Avusturya devleti ve toplumuna karşı temelde olumlu bir görüşe sahip olma’ zorunluluğu getiriyor. O zaman Dışişleri Bakanı olan Avusturya Başbakanı Kurz, yasayı “Başka bir ülkenin memuru olarak gelip Avusturya’da görev yapmalarını ve buradaki toplumu etkilemelerini istemiyoruz” diye savunmuştu. Yasaya göre Diyanet’in görevlendirdiği din görevlileri Avusturya’da görev yapamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!