Avusturya, Türkiye inadını sürdürdü

Güncelleme Tarihi:

Avusturya, Türkiye inadını sürdürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2016 00:39

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz (solda), Türkiye ile müzakerelerin devamından yana tavır alan AB Dönem Başkanı Slovakya’nın Dışişleri Bakanı Lajcak (sağda) ve AB Genişleme Temsilcisi Johannes Hahn’ın ikna çabalarına rağmen ikna edilemedi.

Haberin Devamı

AVRUPA Parlamentosu’nun Türkiye ile üyelik müzakerelerini geçici olarak dondurma tavsiyesi içeren kararının ardından ilişkilerin geleceğini masaya yatıran Avrupa Birliği dışişleri bakanları, askı talebini net şekilde dile getiren Avusturya’nın veto etmesi nedeniyle ortak karar alamadı. AB dışişleri bakanları, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması için bastıran Avusturya’nın 30 yaşındaki Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’u ikna edemedi. Başından bu yana, ‘mevcut gelişmeler ışığında’ Türkiye ile ‘her şey normalmiş gibi’ müzakereleri sürdürmenin doğru olmadığı ve AP’nin kararının görmezden gelinemeyeceği tezlerini işleyen Avusturya veto hakkını kullandığı için AB dışişleri bakanları aralarında Türkiye ile ilişkilerin geleceğinin de yer aldığı genişleme konusunda sonuç bildirisi yayınlayamadı.

Haberin Devamı

TEK BAŞINA KALDI

Sonuç bildirisine, ‘müzakerelerin dondurulması’ ifadesinin girmesi konusunda ısrarcı olan Avusturya, diğer 27 ülke karşısında tek başına kalmasına rağmen bu tutumundan vazgeçmedi. Başlangıçta Avusturya’nınkine benzer bir yaklaşım izleyen Hollanda, toplantının ilerleyen aşamalarında, üye ülkeler arasında müzakereleri askıya alma konusunda genel bir eğilim olmadığını görünce tavrını yumuşattı.

Genel İşler Konseyi’ndeki hava müzakerelerin devamından yanaydı ve Avusturya dışında hiçbir ülke ‘müzakerelerin dondurulması’ ya da ‘askıya alınması’ vurgusunun metne yerleştirilmesi yönünde girişimde bulunmadı. Müzakerelerin devamı konusunda ısrarcı olan AB Komisyonu ve üye ülkelerin önemli çoğunluğu Avusturya’yı ikna etmek için ‘müzakerelerde fiili bir durma olduğunu ve önümüzdeki aylarda herhangi bir ilerleme beklenmediği’ vurgusunu öne çıkardı. Tarafların pozisyonlarında ısrarcı olması nedeniyle yoğun tartışmalara sahne olan toplantıda ‘tıkanma’ yaşanınca ikili düzeyde temaslarla çıkış yolu aranması için toplantıya ara verildi. Ancak bu da sonucu değiştirmedi.

ZİRVEDE KONUŞULMAYACAK

Avusturya’nın vetosu nedeniyle genişleme konusunda sonuç bildirisi yayımlanmadı. Bunun yerine AB Dönem Başkanı Slovakya, ‘başkanlık açıklaması’ yayımlamakla yetindi. Bu açıklama ‘karar’ niteliğinde olmadığı için mevcut durum üzerinde herhangi bir etki yaratması söz konusu olmayacak. Türkiye’yle müzakereler de tersi yönde bir karar alınana kadar mevcut statüsünde sürdürülecek. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un yanı sıra Almanya ve Fransa’nın net muhalefeti nedeniyle Türkiye konusu yarın yapılacak AB Zirvesi’nde ele alınmayacak. Konunun ocak ayındaki Genel İşler Konseyi’nde ele alınıp alınmayacağı da henüz netleşmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!