Avusturya Federal Meclisi'nde Nazi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Avusturya Federal Meclisinde Nazi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 17:25

Avusturya federal meclisi, bugün yapılan yemin töreni ve meclis başkanlığı seçimi sırasında "Nazi dönemine" ilişkin sert tartışmalara sahne oldu.

Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisinin (FPÖ) 3. meclis başkanlığına Hitler döneminde Nazi öğrenci birliğinin başkanlığını yapan Martin Graf'ı aday göstermekte ısrar etmesi sert tartışmalara yol açtı.

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Meclis Grubu Başkanı Josef Cap, meclise 3. parti olarak giren FPÖ'nün bu göreve aday göstermesine itirazı olmadığını belirtirken, "Avusturya'nın Nazi döneminde maruz kaldığı zulmü kimsenin yok sayamayacağını ve mecliste görev alacak kişilerin Nazi dönemiyle aralarına mesafe koymaları gerektiğini" söyledi.

Cap, FPÖ'nün aday gösterdiği Graf'a, Nazi döneminde üstlendiği göreve rağmen bugüne kadar Nazi dönemiyle arasına mesafe koymadığını ve Nazi dönemini eleştiren açıklaması bulunmadığı için itiraz ettiğini, buna rağmen gizli oy açık tasnifle yapılacak seçim için milletvekillerini serbest bıraktıklarını bildirdi.

Yeşiller Partisi lideri Eva Glawischnik de meclis başkanlığı gibi bir makama aday olacak kişinin geçmişiyle hesaplaşmış ve Nazi dönemiyle arasına mesafe koymuş biri olması gerektiğini söyledi.

ÜÇ AYRI OYLAMA

Mecliste grubu olan siyasi parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından birinci, ikinci ve üçüncü meclis başkanlıkları için üç ayrı oylama yapılması kararlaştırıldı.

Gizli oy açık tasnifle yapılan seçimde SPÖ adayı ve eski Meclis Başkanı Barbara Prammer, geçerli 182 oyun 140'ı alarak yeniden birinci başkanlığa seçildi.

İkinci oylamaya Halk Partisi (ÖVP) adayı olarak giren Michael Spindeleger de geçerli 182 oyun 142'ini alarak ikinci başkanlığa geldi.
SPÖ ile Yeşiller Partisinin "Nazi suçlaması" ve sert eleştirilerine rağmen adaylıktan çekilmeyen FPÖ adayı MGraf için yapılan üçüncü oylama ise, "34 oy zarfının işaretli olduğu" gerekçesiyle iptal edildi. FPÖ'nün itirazı üzerine tekrarlanan oylamada, 156 geçerli oyun 109'unu alan Martin Graf, üçüncü meclis başkanlığına seçildi.

ALEV KORUN: "AVUSTURYA NAZİZME KARŞI OLMALIDIR"

Avusturya'nın 1938 yılında Adolf Hitler tarafından ilhak edildiğini ve Nazi rejiminin kurbanı olduğunu hatırlatan Yeşiller Partisinin Türkiye kökenli milletvekili Alev Korun, FPÖ'nün Nazi geçmişi kanıtlanmış birini üçüncü meclis başkanlığına aday göstermesinin "Nazizme karşı olması gereken Avusturya'nın devlet politikasının reddi anlamına geldiğini" söyledi.

Korun, Yeşiller partisi olarak, "Nazi geçmişi kanıtlanmış olan Martin Graf'ın meclis 3. başkanlığına itiraz etmeyi sürdüreceklerini" kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!