Avusturya, aşırı sağcı lider Haider için yasta

Güncelleme Tarihi:

Avusturya, aşırı sağcı lider Haider için yasta
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2008 10:16

Aşırı sağcı Avusturyalı lider Jörg Haider'in dün gece bir trafik kazası sonucu hayatını yitirmesiyle ülke genelinde yas ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Haider'in ölümünden “derin üzüntü duyduğunu” belirtirken, Haider'in kaybının “insanlık trajedisi” olduğunu söyledi.

Haider'in siyasi yaşamında büyük kitleleri harekete geçirdiği gibi “büyük tartışmalara da neden olduğunu” ifade eden Cumhurbaşkanı Fischer, Haider'i, “büyük beceriye sahip bir politikacı” olarak niteledi.

Başbakan Alfred Gusenbauer de Haider'in ölümünden “büyük üzüntü duyduğunu” ifade ederek, “Haider'in ülkenin siyasi yaşamında büyük bir yeri olduğunu ve yıllardan beri Valiliğini yaptığı Kaernten eyaletinde gelecek yıl da iktidarını sürdürmeyi garantilemiş olduğunu” söyledi.

Haider, geçen ekim ayı sonunda yapılan genel seçime Avusturya'nın Geleceği İttifakı'nın (BZÖ)lideri olarak girmiş ve oyların yüzde 10,7'sini alarak 183 üyeli parlamentoda 21 sandalye kazanmıştı.

Seçimin ardından aldığı oylarla “kilit parti” konumuna gelen Haider liderliğindeki BZÖ ile Sosyal Demokrat Parti(SPÖ) ile Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisi(ÖVP) koalisyon hükümeti kurmayı reddetmişlerdi.

Jörg Haider son seçime BZÖ lideri olarak girip partisinin federal meclise dördüncü parti olarak girmesini sağladığı halde federal mecliste milletvekili olarak görev almayı kabul etmeyerek, Kaernten eyalet valisi olarak görevini sürdüreceğini açıklamıştı.

AVUSTURYA'DA YAS

Jörg Haider'in dün gece yarısı bir trafik kazası sonucu ölümüyle ülke genelinde yas ilan edildi. Haider'in Valisi olduğu Kaernten eyaletinin başkenti Klagenfurt'ta binlerce kişi eyalet binasının önüne çiçek bırakarak mum yaktı.

Eyalet binası önünde toplanan kalabalık da açılan taziye defterine duygularını yazmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Bu arada, Avusturya devlet televizyonu ORF de, yayın akışını değiştirerek, mahalli saatle 21:45'te Jörg Haider'in siyasi yaşamını anlatan 35 dakikalık bir belgesel yayımlayacağını duyurdu.

58 yaşında hayatını yitiren aşırı sağcı Jörg Haider'in de diğer siyasi parti liderleri gibi devlet töreniyle defnedileceği belirtiliyor. Haider'in cenaze töreniyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!