Avustralya’ya Türk göçünün 40'ıncı yılı kutlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Avustralya’ya Türk göçünün 40ıncı yılı kutlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 16:53

AVUSTRALYA'ya Türk göçünün 40’ıncı yılı Türkfest organizesinde Sidney şehir merkezinde yapılan etkinlikle kutlandı.

Türkler'in Avustralya’ya göçlerinin 40’ıncı yılı tüm ülke geneline yayılan programlarla devam ediyor. Sidney’in The Rocks semtindeki First Fleett Park’ta ki kutlamalar sabah saatlerinde başlayıp gece geç saatlere kadar devam etti.

Avustralya ve Türk milli marşlarının okunmasıyla başlanan programda Türk halk dansları gösterisinin yanı sıra amatör müzik grupları, binlerce katılımcının takip ettiği festivalde güzel dakikalar yaşanmasını sağladı. Etkinliklerin kuşkusuz en renkli görüntüsünü bir Aborijin’in yaptığı yöresel dans oldu. Geleneksel kıyafetleri ile binlerce kişinin karşısına çıkan Aborijin, Türkçe olarak “Merhaba Hoşgeldiniz” dedi. Türkler'in Avustralya’daki 40’ıncı yılını kutlayan Aborijin dansçı, savaş aletleri ile birlikte geleneksel dansını sergiledi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Sidney Başkonsolos Renan Şekeroğlu, Türkler'in Avustralya kültüründe önemli rol üstlendiğini söyledi. Türkler'in Sidney’de en yoğun yaşadığı bölge olan Auburn Milletvekili Barbara Perry, Avustralyalı Türkler'in kısa zamanda çok büyük yol katettiklerini belirtti.

Avustralya ve Türkiye arasında 1968 yılında imzalanan göç anlaşmasının ardından ülkeye gelen ilk kafilede yer alan bazı isimlerin de katıldığı kutlamada çok duygusal anların yaşanmasına sebep oldu. İlk gelen kafilede bulunanlar geçmişte çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını fakat, artık bunları aşarak şimdiki Türk toplumunun oluşmasının temelini oluşturduklarını söyledi.

Türk yemek çadırları ve Türk kültüründen eserlerin sergilendiği şenlikte Sidney ve çevresinden gelip katılan Türk ve yabancı davetliler oldukça güzel vakit geçirdiler. Özellikle aynı bölgede gerçekleştirilen Aroma Festivalinde de Türk çadırını oluşturan İrfan Uğur bu festivalde de Türk çay, kahve, gözleme ve simitleri ile festivale katılanların damaklarına hitap etti. Türk Ebru sanatından uygulamaların sergilendiği kısma Avustralyalılar'ın ilgisi oldukça yoğun oldu. Ebru çalışmalarını izleyen davetliler arasında bulunan Auburn Milletvekili Barbara Perry ortaya çıkan eserden etkilenerek Ebru sanatçısını alkışladı.

Festivalde sahneye çıkan dansözün kıvrak hareketleri de günün en farklı görüntüleri arasındaki yerini aldı. Yine aynı dansöz günün sonundaki konserde de yer aldı.

Yaklaşık 12 saat süren programın gece bölümünde ise Türkiye’den gelen Dolapdere Big Gang grubu, dünyaca ünlü pop ve rock şarkılarını seslendirerek katılanlara doyumsuz biz müzik ziyafeti yaşattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!