Avrupa'nın Türkiye raporuna tepki

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın Türkiye raporuna tepki
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM) dün Atatürk'ün ‘otoriter’ rejimle ülkeye demokrasiyi getirdiğini savunan ve Kürtlerin ulusal azınlık olarak adlandırılması gerektiğini öne süren rapor sunuldu. Türk parlamenterler dünkü oturumda tepki gösterdiler ve yaptıkları konuşmalarla raportörleri eleştirdiler. Raporda, gerek Türk milliyetçiliğinin demokrasi ve insan haklarını engelleyici unsur olduğunun vurgulanması, gerek Türk Anayasası'nın Venedik Komisyonu tarafından incelenmesine yönelik talepte bulunulması, Türk parlamenterlerin eleştirdiği bölümler oldu. Avrupa Konseyi bünyesinde çalışmalarını yürüten Venedik Komisyonu'nun, demokrasiye geçme aşamasında olan doğu ve orta Avrupa ülkeleri için oluşturulduğunu belirten parlamenterler, böyle bir talebe karşı çıktılar.

SANTER’DEN DİYALOG ÇAĞRISI

AB'nin Yürütme Organı Komisyonu'nun Başkanı Jacques Santer ise ‘Türkiye ile diyaloğun tekrar canlandırılmasını istediklerini’ söyledi. Santer, AB Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, AB'de reformların gerçekleştirilmesinin, genişleme sürecinin, adayların hazırlanmalarının ve tam üyelik öncesi dönemin önemini vurguladıktan sonra, Türkiye'nin AB açısından ağırlığı üzerinde durdu.

‘Komisyon, Türkiye ile diyaloğun tekrar canlandırılmasını istiyor’ diyen Santer, Cardiff ve Viyana zirvelerinde onaylanan ve destek gören Türkiye Stratejisi'nin Alman Dönem Başkanlığı tarafından hayata geçirilmesini, bu yönde önemli adımlar atılmasını beklediklerini vurguladı.

AB'nin ‘Türkiye Stratejisi’ ve bu bağlamdaki mali işbirliği, 14 ülke arasındaki mutabakata rağmen Yunanistan'ın engellemeleri nedeniyle uygulamaya sokulamıyor. Alman Dönem Başkanlığı'nın, dış politikada kararların ‘oybirliği’ yerine ‘oy çoğunluğu’ ile alınmasına yönelik önerisinin kabul edilmesi halinde Yunan vetosundan kaynaklanan sorunların geniş ölçüde aşılacağına dikkat çekiliyor.

Santer, konuşmasında ayrıca ortak para birimi Euro'nun dünya finans pazarlarında sağlam bir yer edindiğini ve tüm kötümserliklerin son bulduğunu anlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!