Avrupa'da petrol isyanı yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupada petrol isyanı yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fransa'yı bir süredir felç eden kamyoncuların petrol isyanına, taksi şoförleri, ambulanslar ve çiftçiler de katıldı. Fransa merkezli isyan dün salgın hastalık gibi önce Belçika ve İtalya'ya ardından da Manş Denizi'ni aşarak İngiltere'ye sıçradı.

FRANSA FELÇ OLDU

Fransa'yı adeta felce uğratan protestoların son bulması için Fransız hükümeti ile nakliyeciler arasındaki pazarlıkların aralıksız sürdürüldüğü bildirildi.

Protesto eylemleri nedeniyle, ülkedeki 17 bin benzin istasyonunun yüzde 80'ninde akaryakıt sıkıntısı çekiliyor.

Akaryakıt sıkıntısının ekonomiyi ciddi biçimde sarsmaya başladığı bildirilirken, Kamyon Sahipleri Sendikası temsilcileri ile Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin dün akşam geç saatlerde bir toplantı yaptıkları ve toplantıdan olumlu bir sonuç çıkmadığı haber veriliyor.

İşverenler Sendikası, eylemcileri sorumsuzlukla suçlarken, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, kamyon sahipleri sendikası ile bakanlık arasında bir an önce bir uzlaşma sağlanmasını istedi.

Kamyon şoförlerinin rafinerileri de kuşatarak trafiği kesmesi ülke genelinde ciddi biçimde akaryakıt sıkıntısına neden oluyor. Şoförler rafinerilerin yanısıra 100'den fazla akaryakıt istasyonunu da muhasara altında tutuyor.

Hükümet, kamyon sahiplerine, son olarak litre başına ödenen vergide 35 santim indirim yapabileceğini, bundan öte bir tavize kesinlikle yanaşmayacağını açıklamıştı. Kamyon sahipleri sendikasi temsilcileri, bu teklifi önce kabul etmiş, ancak üyelerini razı edememişti.

Fransa'da kamyon sahiplerinini başlattıkları eyleme, ambulans ve taksi şoförleri ile çiftçiler de destek veriyor.

SALGIN HIZLA YAYILIYOR

İtalya: İtalyan şoförler de Fransız meslektaşlarının izini sürüyor. Nakliyeciler, kendilerine indirim yapılmadığı takdirde İtalya'da hayatı durduracakları tehdidini savuruyor.

İngiltere: İngiliz çiftçiler, dün gece Ellesmere limanındaki Stanlow petrol rafinerisinden dağıtımı engelleyerek, fiyatların artışını protesto etmeye başladılar. İngiltere, Avrupa'da akaryakıta en yüksek vergiyi uygulayan ülke.

Belçika: Belçika'da şoförleri ve taşıma şirketlerini temsil eden çeşitli sendika ve kurumlar, Pazar günü Brüksel'de büyük bir gösteri düzenleyeceklerini duyurdular. Kamyon, taksi, traktör ve ambülans gibi araçların katılımıyla düzenlenecek protesto gösterisi nedeniyle başkent trafiğinin felç olacağı ifade ediliyor.

Belçika-Fransa sınır kapılarını bloke eden Fransız eylemciler, Belçika'dan Fransa'ya tankerlerle yakıt taşınmasını engelliyorlar. Sınır yakınındaki şehirlerde oturan Fransızlar, Belçika'daki benzincilerden yakıt almak için uzun kuyruklar oluşturuyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!