Avrupa'da nükleer telaşı

Güncelleme Tarihi:

Avrupada nükleer telaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın nükleer enerjiden vazgeçme kararı Fransa ve İngiltere'de panik yarattı. Almanya'nın kararıyla nükleer atıkları arıtma konusunda uzman olan Fransa ve İngiltere milyonlarca dolar zarar edecek, binlerce kişi işsiz kalacak.

Alman Hükümeti'nin nükleer enerjiden vazgeçme kararı Avrupa'da gerginlik yarattı. İngiltere, Alman Çevre Bakanı Jürgen Trittin'i acil toplantıya çağırırken, Alman Bakan, Fransa'ya giderek yeni politikalarını Fransız yetkililere aktardı.

Avrupa'da tansiyon 15 yıl içinde nükleer santrallerini kapatma kararı alan Almanya'nın geçen çarşamba günü nükleer atıkların yurtdışında arındırılmasını yasaklayan bir karar almasıyla arttı. Sosyal Demokrat ve Yeşiller'den oluşan Alman koalisyonunun aldığı karar, Almanya'nın radyoaktif çöplerini temizleyen Fransa ve İngiltere'de tepki doğurdu.

Fransa'nın önde gelen nükleer enerji şirketlerinden Cogema, Alman hükümetinin kararının, elektriğinin % 80'ini nükleer enerjiden temin eden Fransa için tam bir ‘felaket’ olacağını ileri sürdü. Cogema, Bonn hükümetinin kararının Fransa'ya maliyetinin 30 milyar frangı geçeceğini ve binlerce kişinin de bu yüzden işsiz kalacağını bildirdi.

Nükleer alanında uzman bir diğer Fransız şirketi Framatome ise, Alman hükümetinin kararıyla binlerce kişiye iş imkanı sağlaması öngörülen ve Siemens firması ile ortaklaşa gerçekleşmesi planlanan EPR nükleer reaktörü projesinin de suya düştüğünü açıkladı. Fransız Ekonomi ve Sanayi Bakanlıkları konunun Fransız ve Alman hükümetleri arasında müzakere yoluyla çözüleceğini belirterek panik havasını yumuşatmaya çalışırlarken, Fransız basını daha şimdiden nükleer enerji döneminin sonunun geldiğini ima eden haberler yayınlamaya başladı.

İNGİLTERE DE PANİKTE

İngiltere'de de benzer bir panik yaşanmaya başladı. İngiltere Endüstri Bakanı Stephen Byers de ‘aciliyet gerektiren bir konu’ olduğunu belirterek Alman Çevre Bakanı'nı toplantıya çağırdı. İngiliz nükleer atık arıtma şirketleriyle Almanya arasında imzalanmış bağlayıcı sözleşmeler bulunduğunu belirten Byers, hem resmi, hem de bakanlık düzeyinde Almanya ile temasta bulunduklarını belirtti.

Almanya Çevre Bakanı Trittin ise Fransız Liberation Gazetesi'ne verdiği demeçte, enerjisinin % 80'ini nükleer enerjiden karşılayan Fransa'dan da nükleer santrallerini kapatmasını istedi. Alman Bakanın sözleşmelerin iptal edilmesi durumunda tazminat ödeme niyetinde olmadıklarını belirtmesi de ortalığı iyice karıştırdı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!