Avrupa'da kuş gribi paniği

Güncelleme Tarihi:

Avrupada kuş gribi paniği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 11:30

İtalya, Yunanistan ve Slovenya’nın ardından Avusturya ve Almanya’da da kuş gribi tespit edildi. AB, kanatlı hayvan gıdalarının ithalatını durdurmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Almanya'da ölü olarak bulunan iki kuğuda kuş gribinin ölümcül tipi H5N1 virüsünün tespit edildiği açıklandı. Alman Tarım bakanlığı tarafından yapılan ilk testler sonucunda, turistik Rügen Adası'nda bulunan iki ölü kuğuda virüsün izlerine rastlandığı belirtildi.

Bakanlıktan bir yetkili, ölü kuşların daha fazla testlere tabi tutulmak üzere İngiltere'ye gönderildiğini ifade etti.

Hükümet, dün yaptığı açıklamada, gelecek hafta kümes hayvanlarının açık havaya salınmasını yasaklamayı gündeme getireceğini belirtmişti. Ancak şimdi tedbirlerin arttırılması bekleniyor.

ENEZ'DE KARANTİNA

Edirne'nin Enez İlçesi'nde, 50 tavuk ve hindiden 28'inin aynı gün içinde telef olması üzerine, kuş gribi şüphesiyle karantina başlatıldı.

Ölen tavuk ve hindilerin sahibi Yusuf Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Şubat Pazar günü Gaziömerbey Mahallesi'ndeki evinin çevresinde bir kuğu kanadı parçası gördüğünü, o gün kümeste kapalı olarak bulunan 48 tavukla 2 hindiden 28'inin öldüğünü söyledi.

Durumu Enez Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerine bildirdiğini, gelen uzmanların ölen 1 tavuk, 1 horoz ve 1 hindiyi Pendik Veteriner ve Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiğini anlatan Altay, pozitif sonuç çıktığının kendisine iletildiğini belirtti.

Bunun üzerine Gaziömerbey Mahallesi'ndeki bütün kümeslerin ilaçlandığını ve mahalleye giren araçların dezenfeksiyon işleminden geçirildiğini anlatan Altay, hayvanların itlaf edilmesi çalışmasına da başlandığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri ise Enez'deki olayda henüz kesin teşhisin konmadığını, ancak önlem olarak karantina ve itlaf işlemine başlandığını söylediler.


Bundan birkaç saat önce de virüsün, Avusturya'nın Graz kenti yakınlarında iki ölü kuşta tespit edildiği açıklanmıştı. Graz yakınlarındaki Mellach kentinde de bazı tedbirler alınmaya başlandı. Kentin çevresinde koruma alanı oluşturulurken, bu bölgedeki çiftçilerin kümes hayvanı ya da yumurta satışı yasaklandı.

Haberin Devamı

İtalya, Yunanistan ve Slovenya’nın ardından Avusturya ve Almanya’da da H5N1 virüsünün görülmesi panik yarattı. Avrupa Birliği bütün kanatlı ürünlerinin ithalatına yasak getirmeye hazırlanıyor. Financial Times gazetesine göre Avrupa Birliği söz konusu uygulama ile kuş gribinin Avrupa Birliği’ne girmesinin engellenmesine çalışıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Batı Avrupa hükümetlerine kuş gribinin ölümcül tipi olan H5N1 virüsü karşısında paniğe kapılmamaları çağrısında bulundu. Örgüt, ayrıca, Afrika'dan göçmen kuşların geleceği bahar aylarında yeni risklerin doğabileceğini belirterek, Avrupa'yı uyardı.

AB UZMANLARI BUGÜN TOPLANIYOR

AB üyesi 25 ülkenin veteriner uzmanları, kuş gribi vakalarının AB'de yayılması halinde alınacak önlemleri belirlemek üzere bugün Brüksel'de toplanıyor. AB'de bugüne kadar tespit edilen vakalarda yabani kanatlıların söz konusu olduğunu belirten AB Komisyonu yetkilileri, tavuk çiftliklerinde ve ticari üretim yapan yerlerde kuş gribi vakaları görülmesi olasılığına karşı hazırlıklı bulunmak gereği üzerinde durdular.

AB uzmanları, daha önce alınan kararlar çerçevesinde, kuş gribinin yayılması halinde, hastalığın görüldüğü yerlerde hayvanların ve yumurtaların imha edileceğini, bu yerlerin 10 kilometrelik bir alanda karantinaya alınacağını belirtti.

Uzmanlar, yarın başlayacak ve iki gün sürecek olan toplantılarında, hastalığın görüldüğü AB ülkelerinden diğerlerine ihracat kısıtlamalarına ilişkin kararlar da alacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!