Avrupa, Sam Amca'nın kulaklarından rahatsız

Güncelleme Tarihi:

Avrupa, Sam Amcanın kulaklarından rahatsız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Soğuk Savaş döneminde haberleşme sistemlerini dinlemek üzere kurduğu Echelon casusluk sistemini, uluslararası ihalelerde Amerikan şirketleri lehinde kullanması Avrupa'yı kızdırdı. Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili raporlar hazırlarken, AB komisyon ve Konseyi 30 Mart'tan itibaren Echelon elektronik casusluk sistemi üzerine özel bir komisyonu kurmayı tasarlıyor.

ABD'nin dünyadaki her türlü haberleşme imkanını rahatlıkla dinleyebilmesini sağlayan ‘Echelon’ elektronik casusluk şebekesi Avrupa Birliği'nde (AB) huzursuzluk yaratmaya devam ediyor.

ABD ulusal güvenlik ajansı (NSA) tarafından dünyanın çeşitli ülkelerine yerleştirilen özel istasyonlar vasıtasıyla Washington'ın ticari casusluk yaptığının belgelerle ortaya çıkarılması, AB içinde panik yarattı. Konuyla ilgili olarak Avrupa Parlamentosu (AP) kapsamlı bir araştırma başlatırken, AB Komisyon ve Konseyi'nin 30 Mart tarihinde konuyu görüşmek üzere AP ile ortak toplantı düzenleyeceği açıklandı.

Bu toplantı sonunda, deli dana krizinde olduğu gibi AB'nin özel bir anket komisyonu oluşturabileceği ve bu komisyonun yapacağı araştırmalar sonucunda ‘Echelon’ sistemine karşı önlemler alabileceği bildirildi.

İngiliz gazeteci Duncan Campbell tarafından AB için hazırlanan gizli raporda ABD'nin ‘Echelon’ sayesinde dünyadaki tüm telefon, faks, telex ve elektronik postaları denetleyebildiğinin NSA belgeleriyle kanıtlandığına işaret ediliyor. Rapora göre, ABD gizli servislerinin 20 yıl önce SSCB'ye karşı geliştirdikleri bu sistem, komünist rejimlerin çöküşünden bu yana yoğunluklu olarak ticari casusluk için kullanılıyor.

İHALE TAKİPÇİSİ

Raporda ABD'nin dünya çapında çok sayıda dev ihaleyi Echelon sayesinde elde ettiği de iddia ediliyor. Buna örnek olarak, 1994 yılında Fransız Thomson-CSF firmasının Brezilya'da Amazon ormanlarının korunması için açılan 1 milyar 300 milyon dolarlık elektronik donanım ihalesinin Washington'ın ‘Echelon’dan elde ettiği bilgiler çerçevesinde araya girmesiyle Amerikan Raytheon firmasına verilmesi gösteriliyor.

ABD'nin 1993 yılında Dünya Ticaret Örgütü'nün Uruguay Round adı verilen toplantıları sırasında Fransa'nın projelerini de ‘Echelon’ sistemi sayesinde önceden öğrendiği söyleniyor.

Ancak AB içinde ‘Echelon’un en çok rahatsızlık yarattığı nokta, bu sistemin en önemli istasyonunun yine bir AB ülkesi olan İngiltere'de bulunması. ABD'nin kurduğu ‘Echelon’ sisteminde İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda da yer alıyor. ABD'nin İngiltere'deki Morwenstow ve Menmith Hill istasyonlarından diğer AB ülkelerinin ‘ispiyonlanmasının’ AB yöneticilerini en çok kaygılandıran konu olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!