Avrupa Rus devletinin hesaplarını donduruyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Rus devletinin hesaplarını donduruyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

BİRÇOK Avrupa ülkesinde, Rusya devletine ait banka hesapları, İsviçreli bir şirkete borçları yüzünden dondurulmaya başlandı.

1998 yılında, Rusya'da meydana gelen mali krizi sırasında bile böylesine aşırı adım atmayan Avrupa, bu tutumuyla, Başkan Vladimir Putin yönetimine, yalnız ülke içinde değil, dış dünya ile mali ilişkileri de düzene sokması zamanı geldiğini sert bir biçimde hatırlatıyor.

Avrupa'daki Rusya banka hesaplarının dondurulması işlemleri, üç gün önce İsveç başkenti Stockholm'de başladı. Yıllarca, Rusya'ya gıda ürünleri satan İsviçreli Noga şirketi, Rusya'nın borcunu ödememesi üzerine Stockholm'de mahkemeye başvurdu ve kazandı. İkinci mahkeme kararı, önceki gün Paris'te alındı. İsviçreli Noga şirketine 60 milyon dolar borcu olan Rusya'nın, 70 devlet banka hesabına haciz kondu. Üstelik, İngiltere, Avusturya ve Almanya'daki Rus hesapları sırada bekliyor.

Bir Avrupa ülkesi mahkemesi tarafından alınan karar, diğer Avrupa ülkeleri için örnek teşkil ettiği için, Rusya Merkez Bankası'nı zor günler bekliyor. Yüzlerce yabancı şirketin, Noga'nın yolunu izlemesi halinde, Avrupa ve dünyada açılacak davalar, Moskova'yı 60 milyon değil, milyarlarca dolar ödemek zorunda bırakabilir. Rus banka hesaplarının mahkeme kararıyla dondurulması sürecinin varabileceği kriz boyutunu, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov yorumlarken, ‘Stockholm ve Paris’teki hesapların dondurulması, Rusya'nın egemenliğine karşı saldırı niteliği taşımaktadır. Bu tutum, Rusya ile ilgili ülkeler arasındaki ilişkilerin bozulmasına yol açabilir' dedi.

CEVAP ÇABUK GELDİ

Ve Rusya, Avrupa ülkelerinin bu girişimine kendi yöntemleriyle cevap verdi. Rusya Vergi Polisi dün Moskova'da bir temsilciliği bulunan Fransız bankası Credit Lyonnais'nin bürosunu bastı.

Rus Vergi Polisi Generali Oleg Stepanov'un emriyle sabahın ilk ışıklarıyla yapılan baskının sebebi resmen açıklanmazken, Moskova'da bunun bir misilleme olduğu görüşü hakim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!