Avrupa Parlamentosu yine kızdıracak

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosu yine kızdıracak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2015 01:11

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Hollandalı parlamenter Kati Pari tarafından hazırlanan ve uzun süredir üzerinde anlaşılamayan Türkiye raporu siyasi grupların onay verdiği uzlaşı önergeleriyle en sert belgelerden biri olmaya aday haline geldi.

Haberin Devamı

Daha önce verilen 442 değişiklik önergesinin yarısına yakınını kapsayan şekilde hazırlanan 23 uzlaşı önergesi, orta yol arayan bir metin olarak kaleme alınan belgenin tonunu tamamen olumsuza çevirecek. 5 Mayıs’ta AP Dışişleri Komisyonu’nda ele alınacak mevcut metne ilişkin değişiklik ve eklemelerden öne çıkanlar şunlar:

Demokrasi: Türk hükümetinden AB’nin odağında yer alan demokratik değerlere ve ilkelere tümden saygı gösterme taahhüdü bekleniyor. Müzakerelerde ilerlemenin hukuk devleti ve temel haklara saygıya bağlı olduğu belirtiliyor.

Yaşam tarzı: İnanç temelliler gibi seküler olanın da dahil olduğu farklı yaşam tarzlarına saygı gösterilmesine ve din ile devletin birbirinden ayrı tutulmasına ihtiyacın altı çiziliyor.

Basın özgürlüğü: Sosyal medyaya erişimi engelleme çabaları ve internet sitelerini mahkeme kararı olmadan kapatma kınanıyor, ifade özgürlüğü ihlallerinde Aralık 2013’teki yolsuzluk skandalı sonrası artış olduğuna işaret ediliyor.

Haberin Devamı

İç güvenlik paketi: Polisin eylemlerine yargı denetimi ilkesine ters ve kapsamı çok geniş olan paket hakkında derin endişe belirtiliyor.

Yolsuzluk: Eski hükümet üyeleriyle de ilgili olan son derece ciddi yolsuzluk soruşturmalarının devamının gelmediği vurgulanıyor.

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’yle (IŞİD) mücadele: Türkiye’den uluslararası koalisyonda aktif rol oynaması isteniyor. IŞİD ve diğer aşırı gruplara yabancı savaşçı, para ve ekipman geçişini önleyici önlemlerin artırılması ve etkili sınır kontrolü talep ediliyor.

Kıbrıs: Türkiye’den askerlerini çekmeye başlaması ve kapalı bölge Maraş’ın Birleşmiş Milletler’e iadesi isteniyor.

Ankara açısından olumlu gelişmeleri ise metnin ilk halinde yer almayan PKK’nın terör örgütü olduğu vurgusunun eklenmesi ve “Ermeni soykırımı” ifadesinin kullanılmaması oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!