"Avrupa Ordusunda" uzlaşma yok

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Ordusunda uzlaşma yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Avrupa Birliği liderleri, Fransa'nın Nice kentinde devam ettikleri zirvede, Avrupa ordusu konusunda anlaşamadılar. Türkiye karar mekanizmasına dahil edilmediği gerekçesiyle Avrupa ordusuna karşı çıkıyordu. Zirvede İngiltere de NATO'dan bağımsız bir Avrupa ordusu fikrine direnince liderler konuyu bir sonraki zirveye bıraktılar.

Nice zirvesinde özellikle Fransa, acil müdahale gücü altında 60 bin kişilik Avrupa ordusu kurulmasını ve 2003 yılında da bu müdahale gücünün Avrupa ordusu adı altında faaliyete geçmesini istedi. Bu yöndeki karar tasarısı zirve öncesindeki dışişleri bakanları toplantısında onaylanmıştı.

TÜRKİYE'Yİ ALMIYORLARDI

AB, Avrupa ordusu olarak isim değiştirecek acil müdahale gücüne Türkiye'nin de katkı yaparak karar mekanizmasına dahil olmasını kabul etmemişti. AB, Türkiye'nin AB üyesi olmadığını ve karar mekanizmasına katılamayacağını savunmuştu.

ABD KIZDI İNGİLTERE HAREKETE GEÇTİ

Avrupa ordusu planlarına ABD de uzun süredir karşı olduğunu ilan ediyordu. ABD'nin baskısıyla Nice zirvesinde İngiltere Avrupa ordusu fikrine itiraz etti. İngiltere Başbakanı Blair'ın isteği üzerine zirvenin sonuç bildirisi için hazırlanan Avrupa ordusu karar tasarısı basite indirgendi.

Fransa'nın Avrupa işlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Moscovici, düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine, daha önce hazırlanan ve dışişleri bakanları toplantısında onaylanan Avrupa ordusu taslağının son derece basite indirgendiğini açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!