Avrupa’da gurur günü

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da gurur günü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2010 00:00

Türkiye’nin 1949’dan beri üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nde, ilk kez bir Türk, Meclis Başkanlığı’na seçildi.

Haberin Devamı

AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, tek aday olarak katıldığı seçimlerde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı’na getirildi. Devlet Bakanı Egemen Bağış ve Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de katıldığı toplantıyı, Alanya’dan gelen 100’e yakın davetli de izledi. Çavuşoğlu, eski Başkan İspanyol parlamenter Luis Maria de Puig’den görevi devraldıktan sonra bir konuşma yaptı. “Genç bir delikanlı olarak Alanya’da babamın çiftliğinde çalışırken günün birinde 47 ülkeli, 800 milyon Avrupalıyı temsil eden Asamble’nin Başkanı olacağımı hiç düşünmezdim” diyerek sözlerine başlayan Çavuşoğlu (42), kendisinin Asamble’nin en genç ama en az saçlı başkanı olduğunu söyledi. Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin kurucu üye ülkesi olduğunu, 1949’da üye olduğunu belirten Çavuşoğlu, o tarihlerde Milletvekili Kasım Gülek’in, “Günün birinde Avrupa’nın bütün halkları burada temsil edilecek” dediğini, 60 yıl sonra bu hayalin gerçekleştiğini kaydetti. Alanya’dan bizzat gelen ailesi ve yakınlarına teşekkür eden Çavuşoğlu, AKPM Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra “Kendimi her zamankinden daha Avrupalı hissediyorum” dedi. 
Konuşmasında ırkçılıkla mücadeleye özellikle dikkati çeken Çavuşoğlu, “Irkçılık, İslam ve Musevi karşıtlığı ve her türlü hoşgörüsüzlük ile ayırımcılıkla mücadele etmemiz gerekir” diye konuştu. Terörün her türlüsünün kınanması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, işbirliği içinde teröre karşı kararlı bir şekilde mücadele edilmesi çağrısı yaptı. Çavuşoğlu konuşma yaparken, Alanya ve Antalya’dan gelen yüze yakın konuk tribünde kulaklıkla toplantıyı izledi. Aralarında babası, eşi ve kızı da bulunan Çavuşoğlu, annesinin katılamadığını ama dualarını eksik etmediğini söyledi. Strasbourg’da oğlunu yalnız bırakmayan Alanya’nın eski Belediye Başkanlarından Osman Çavuşoğlu, “60 yıldır bir Türk’ün, Müslüman’ın seçilemediği yere oğlum seçildiği için çok gururluyum” dedi. Baba Çavuşoğlu, belki Batı dünyası batar diye oğluna Japonca ve Arapça öğrenmesi için hocalar tuttuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan aradı

Haberin Devamı

Seçilmesinden sonra Başbakan Erdoğan bizzat arayarak tebrik ettiği Çavuşoğlu düzenlenen basın toplantısında AKPM olarak Türkiye’den yeni bir Anayasa beklentisi içinde olduklarını, Türkiye’deki reformların önündeki en büyük engelin Anayasa olduğunu söyledi.

Gül’den Çavuşoğlu’na kutlama: Mühim başarı, büyük gurur

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı’na seçilen Mevlüt Çavuşoğlu’nu kutladı. Gül, Çavuşoğlu’nun seçilmesi nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında, özetle şunları söyledi: “On yıl boyunca üyesi olarak görev yaparak, çalışmalarına katkı sağlama imkanı bulduğum ve bu çerçevede önemine bizzat şahitlik ettiğim Avrupa Konseyi’nin en etkin organlarından biri olan Parlamenterler Meclisi’nin başkanlığının tarihinde ilk kez bir Türk tarafından üstlenilecek olmasını, ülkemiz açısından mühim bir başarı ve gurur kaynağı olarak görüyorum. Bu göreve seçilmeniz, şüphesiz azimli çalışmanız, yeteneğiniz, kurduğunuz olumlu ilişkiler ve şahsi gayretlerinizin eseri olduğu kadar, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye gösterdiği güvenin ve milletimize karşı beslediği dostluk ve sevgi duygularının en müşahhas tezahürüdür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!