Avrupa başkanını arıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa başkanını arıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 00:00

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus’un da Lizbon Anlaşmasını imzalamasıyla, anlaşma onaylanmış oldu ve bir sonraki adım olan AB Başkanı’nın belirlenmesinin önü açıldı.

AFP ajansı, haberi, “Federal Avrupa için büyük bir adım. AB şimdi başkanını arıyor” şeklinde duyurdu. Cumhurbaşkanı Klaus, bir açıklama yaparak, anlaşmayı dün saat 16.00’da imzaladığını söyledi ve “Aynı fikirde olmasam da mahkemenin kararına saygılıyım” dedi. AB devlet ve hükümet başkanları, geçen ayın sonunda yapılan zirvede, AB Anayasası olarak kabul edilen Lizbon Anlaşması’nı imzalamak için ülkesinin AB Temel Haklar Sözleşmesi’nden muaf tutulmasını isteyen Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus’u ikna etmişlerdi.
Belçika Başbakanı favori
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, “Anlaşmanın önündeki son engel de kalktı” diye konuştu. İmza haberi üzerine açıklama yapan AB Dönem Başkanı Reinfeldt, “Zaman kaybetmeden bir zirve düzenleyerek AB başkanlığı için isimler üzerinde tartışmalıyız” dedi. Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, favori gösteriliyordu ancak, geçen haftaki zirvede Blair’in şansının çok az olduğu anlaşılmıştı. AB Başkanlığı’nın yanı sıra, AB Dışişleri Bakanı makamı da oluşturulacak. Belçika gazetesi De Morgen de, Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy’un başkanlık için şansının yüksek olduğunu yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!