Avrupa basını: Türkiye AB'ye rest çekti

Güncelleme Tarihi:

Avrupa basını: Türkiye ABye rest çekti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2005 12:49

Dışişleri Bakanı Gül'ün Economist'e yaptığı "AB başka koşullar öne sürerse çeker gideriz" açıklaması Avrupa basınında yankı buldu. İngiliz Guardian gazetesi, Gül'ün açıklamalarını "tehdit" olarak değerlendirirken, Arap basınının önde gelen gazetelerinden El Hayat, "Türkiye'den AB’ye rest" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İLGİLİ HABERLER:

 Erdoğan Üzerimize düşeni yaptık

Abdullah Gül’ün Economist dergisine yaptığı "AB tarafından tam üyelik dışında bir alternatif ya da başka koşullar öne sürülürse bir daha dönmemek üzere çeker gideriz" açıklamaları Avrupa basınında geniş yankı buldu.

"HEDEF ANGELA MERKEL’Dİ"

İngiliz Guardian gazetesi, Abdullah Gül’ün açıklamaları ile ilgili "Türkiye, tam üyelik dışına bir teklif gelmesi halinde 40 yıllık Avrupa Birliği rüyasını terketmekle tehdit etti" yorumunda bulundu. Haberde, Gül’ün bu açıklamalarında asıl hedefin, her fırsatta Türkiye’ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesi gerektiğini söyleyen Alman Hristiyan Demokrak lider Angela Merkel olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE AB’Yİ SIRT ÇEVİRMEKLE TEHDİT ETTİ"

İngiliz The Independent gazetesi, Türkiye’nin AB’ye sırt çevirmekle tehdit ettiğini belirttiği haberinde Gül’ün bu açıklamalarının ardından Türkiye’nin Avrupa geleceğinin "ciddi bir şüphe altına" girdiğini ifade etti.

Gazete, Brüksel’in gelecek ay Türkiye ile müzakerelere başlama eğiliminde olduğunu ancak bazı Avrupalı liderlerin "fakir, çok nüfusu ve çoğunluğu Müslüman olan bir bir ülkeyi" AB’ye alma konusunda şüpheleri bulunduğunu belirtti.

"TÜRKİYE’NİN ÖFKESİ İNGİLTERE İÇİN BİR SINAV"

The Times gazetesi, Türkiye’nin açıklamalarının ardından AB Dönem Başkanı İngiltere’nin kendini büyük bir sınavın içinde bulduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un, Türkiye’ye karşı yayınlanacak deklarasyon konusunda bir anlaşma sağlamakta başarısız olduğunu belirten İngiliz gazetesi Türkiye’nin "çekip gitme" tehdidinin de bu dönede geldiğine dikkat çekti.

Haberde, Türkiye’deki AB karşıtlığının da yükselişe geçtiği ifade edildi.

"DEMEK Kİ, TÜRKİYE LİMİTLERİNE KADAR ZORLANIYOR"

Haberin Devamı

İskoç gazetesi The Scotsman, Abdullah Gül bu açıklamalarının, son dönemde özellikle Fransa, Almanya ve Avusturya tarafından gelen açıklamalarla Türkiye’nin limitlerine kadar zorlandığının bir işareti oluğunu belirtti.

Bir Türk yetkilinen, Recep Tayyip Erdoğan için "hayal kırıklığına uğradı" dediğini aktırılan haberde, aynı yetkilinin, "Eğer Erdoğan’ı provoke ederlerse o da patlar" sözlerine yer verildi.

 "TÜRKİYE’NİN AYAK SÜRÜMEYE HOŞGÖRÜSÜ YOK"

Deutshe Welle’nin internet sitesinde, Türkiye ile Avrupa arasında tansiyonun yükseldiği belirtildi. Deutshe Welle, Türkiye’nin bu çıkışının, genel seçimler öncesindeki Almanya için de önemli olduğu vurgulandı.

Haberde, "Türk Dışişleri Bakanı Gül, AB tarafından Türkiye’ye her türlü ayak sürümenin artık bu ülkede hoşgörüyle karşılanmayacağını açık şekilde dile getirdi" denildi.

EL HAYAT: TÜRKİYE AB'YE REST ÇEKTİ

Haberin Devamı
Galler’in Newport kasabasında düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısındaki Türkiye tartışmaları Arap basınında da geniş yer buldu.  Londra’da yayımlanan Al Hayat gazetesi, Ankara’nın AB’den gelecek her türlü yeni ek şart karşısındaki üslübunu sertleştirdiğini yazdı. Fransa’nın Kıbrıs Rum Kesimi tanınıncaya kadar AB’nin Türkiye ile yapacağı müzakereleri ertelemesini talep ettiğini kaydeden gazete, bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı Avrupa devletlerinin çeşitli kaygılar nedeniyle Türkiye’ye karşı tavrını değiştirdiğini söylediğini belirtti. Gazete, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yeni istekler karşısında AB dosyasını kesin bir şekilde kapatmakla tehdit ettiğine de dikkat çekti.

Suriye’nin resmi gazetesi Tişrin de, Türkiye’nin Kıbrıs meselesi ile ilgili AB baskılarını reddettiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün restine yer veren gazete, Türkiye’nin müzakere öncesinde ve sırasında hiç bir şekilde yeni şartları kabul etmeyeceğini bildirdiğini kaydetitti.
Suudi Şark El Evsat gazetesi ise Türkiye’ye tam üyelik dışında bir teklif gelmesi halinde, Ankara’nın AB üyeliği çabalarına son vereceği tehdidinde bulunduğunu dile getirdi. Türkiye hükümetinin üslubunu sertleştirdiğini belirten gazete, Türkiye’nin Avrupa Birliği için verebileceği bir ödünün kalmadığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!