Avrupa basını: AB yeni bir sınavın eşiğinde

Güncelleme Tarihi:

Avrupa basını: AB yeni bir sınavın eşiğinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2005 11:49

Lüksemburg'daki toplantıda Avusturya'yı ikna çabaları sürerken, The Times gazetesinde yer alan bir makalede "Türkiye’nin tüm Doğu Avrupa ülkelerinin toplamından daha önemli olduğu" vurgulandı.

Haberin Devamı

Guardian, AB’nin Türkler’e hayır demesi halinde milliyetçiliğin patlayabileceğini savundu. International Herald Tribune ise AB’nin yeni bir sınavın eşiğinde olduğunu belirtti.

GUARDIAN: "AB HAYIR DERSE MİLLİYETÇİLİK PATLAR"

İngiliz Guardian gazetesi, AB’nin hayır demesi halinde Türkiye’de milliyetçiliğin bir patlama yapabileciğini kaydetti. MHP’nin Ankara mitingine dikkat çekilen haberde, "Her ne kadar aşırı sağcı MHP tarafından düzenlemiş olsa bile mitingin AB tarafından ihanete uğradığına inanan Türkleri de etkilediğine inanılıyor" ifadesi yer aldı.

IHT: "MÜZAKERELER AVRUPA İŞBİRLİĞİ İÇİN BİR SINAV"

International Herald Tribune gazetesi, Türkiye ile müzakerelere başlayıp başlamamanın, Avrupa Anayasası ve Avrupa bütçesi konusunda anlaşmazlıklar yaşayan birlik için yeni bir sınav olduğunu belirtti. Gazete uyuşmazlığın çözülememesi halinde birlik içinde yine sorunlar çıkabileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

BBC: "TÜRKİYE’NİN AB BAŞARISI İÇİN 3 İPUCU VAR"

İngiliz Yayın Birliği BBC’nin internet sitesinde, Türkiye’nin mevcut durum ne olura olsun AB içindeki başarısını işaret eden üç ipucu olduğu belirtildi. BBC’ye göre Türkiye, "Avrupa’nın demokratik standartlarına ulaşmak için istekli olduğunu gösterdi, Müslüman ağırlıklı bir nüfusa sahip olmasına rağmen güçlü bir laik geleneğe sahip ve NATO üyesi olarak Avrupa’nın savunmasına yardımcı oldu."

FINANCIAL TIMES: "TÜRKİYE 42 YILDIR BEKLİYOR"

Türkiye’nin AB’ye üye olabilmek için 42 yıldır beklediğine işaret eden Financial Times, Türkiye 1999 yılında "birliğe bir gün üye olacağı sözünün verildiğini" ve geçtiğimiz Aralık’ta da müzakerelerin 3 Eim’de başlayacağının ifade edildiğini hatırlattı. Gazete, gelecek yıl dönem başkanı olacak Avusturya’nın ise İngiltere kadar istekli olmayacağını belirtti.

WELT AM SONTAG: "HIRVATİSTAN’A EVET AVUSTURYA’YI SUSTURUR"

Alman Welt Am Sontag gazetesi, Avusturya’nın asıl sorununu Hırvatistan olduğunun altını çizdiği haberinde, AB’nin Hırvatistan’la müzakerelere başlama sözü vermesi halinde Avusturya’nın Türkiye direnişinin kırılacağını savundu.

Haberin Devamı

LİBERATİON: "TÜRKİYE, 25’LERİN AYAK SÜRTMELERİNE ÖFKELİ

Fransız Liberation gazetesi de, Türkiye’nin AB üyelerinin "ayak sürtmelerine öfkeli" olduğunu yazdı. Hiç bir zaman AB’nin o kadar az heves ile bir müzakere sürecine başlamadığına dikkat çeken gazete, "Türkiye’yi içine alan genişleme gerçekte 1999’da lanse edildi, geriye dönmek için geç oldu" diye yazdı.

STANDAARD: TÜRKİYE, AB’NİN GÜNAH KEÇİSİ

Belçika’nın De Standard gazetesi de, Türkiye’nin Avusturya’nın muhalefeti nedeniyle son dakikaya kadar AB’nin kapısında bekletildiğini belirterek "Türkiye, her zamankinden fazla AB’nin günah keçisidir" yorumunu yaptı.

EL PAİS: TÜRKİYE ASYA’NIN DEĞİL, AVRUPA’NIN HASTA ADAMIYDI

Haberin Devamı

İspanyol El Pais gazetesi, çok fazla şeylerin riskte olduğunu belirterek, AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini açmasını istedi. El Pais "Ankara’nın ilk talebinden 35 yıl sonra görünülür ilerleme yapan ve kültürde Müslüman olmasına karşın Asya’nın değil, Avrupa’nın hasta adamı olarak adlandırılan bir ülke ile müzakerelerin başlatılması zamanı geldi" görüşünü dile getirdi.

LE FİGARO: İNGİLTERE’Yİ ANKARA VE WASHİNGTON CESARETLENDİRDİ

Diğer Fransız gazetesi Le Figaro da, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlamasından önce gerilimler ve belirsizliklerin yaşandığını kaydetti. AB Dönem Başkanı İngiltere’nin Ankara ve Washington’un cesaretlendirmemesi ile müzakerelerin amacına ilişkin paragrafa dokunmayı reddettiğini belirten gazete, 60 bin kadar Türkün Ankara’da AB’nin taleplerini protesto ettiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

ABC: AVUSTURYA AB’DE VE TÜRKİYE’DE KRİZ YARATTI

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden ABC de, Avusturya’nın AB’de ve Türkiye’de kriz yarattığını öne sürerken, Lüksemburg’da herkesin keyifsiz olduğunu yazdı. Gazete, Türk hükümetinin hiç bir değişiklik ve ek koşul kabul etmeyeceğini söylemekten yorulduğu yorumunu da yaptı.

İNGİLİZ BASINI: TÜRKİYE TÜM DOĞU AVRUPA'DAN DAHA ÖNEMLİ

İngiltere’nin ekonomi ve politika gazetesi Financial Times, Lüksemburg’taki anlaşmazlığı, "42 yıllık bekleyişin ardından başlama çizgisinin yeri bile hala belli değil" başlığıyla duyurdu.

AB’li bir diplomatın "Müzakereler kabusa dönecek" sözlerine yer veren gazete, bugün Türkiye ile müzakerelerin başlamayacağını iddia etti. Gazete, "Bugün Avrupa Birliği Müzakere Çerçeve Belgesi üzerinde anlaşmaya varsa bile görüşmeler hemen başlamayacak. Bugün sadece tören yapılacak. Avrupa Komisyonu, tarama sürecine başlayacak, Türkiye’yi önümüzdeki aylarda Brüksel’e davet ederek yasaları tarayacak ve 35 müzakere başlığından hangisiyle başlamanın en kolay olduğunu bulmaya çalışacak" dedi. “Türkiye bugün AB’de kamp kurmayı başarsa bile önünde tırmanması gerek koca bir dağ var” diyen gazete, müzakere sürecinin ne denli zor olacağını vurguladı. FT, “Sonuç olarak Türkiye’nin AB üyelik süreci dönemsel krizlerle karşı karşıya kalacak ve büyük ihtimalle bu krizlerden biri felaketle sonuçlanacak" dedi.

VETO KARTI

Haberin Devamı

Gazeteye göre Avusturya imtiyazlı ortaklık talebinden taviz vermezken, Fransa üyelik görüşmeleri başlamadan Türkiye’yi veto etme kararı aldı. Kıbrıs Rum Kesimi lideri Tasos Papadopulos’un Türkiye’nin üyeliğini veto etmek için 60 oya sahip olmakla övündüğünü belirten FT, Türkiye’nin hava sahası ile limanlarını açmaması halinde Kıbrıs Rum Kesimi’nin Türkiye ile başlayacak müzakere başlıklarından herhangi birini erteleyebileceğini savundu.

Gazetenin yorum köşesinde ise ’Hayaletler Şehri Selanik’ adlı kitabın yazarı Columbia Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Mark Mazowe tarafından kaleme alınan bir makale göze çarptı. Prof Mazowe, makalesinde Avrupa’nın Türkiye’nin geçmişinden alabileceği dersler olduğunu belirtirken Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde gerçekleştirdiği reformlardan, laik ve demokratik toplum sistemine kadar ülkedeki olumlu gelişmelerden bahsetti.

TÜRKİYE’NİN AVRUPA’YA İHTİYACI VAR MI?

Türkiye’nin AB üyeliğine bir destek de The Times gazetesinden geldi. Koç Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Norman Stone imzalı makalede "Türkiye’nin tüm Doğu Avrupa ülkelerinin toplamından daha önemli olduğu" vurgulandı. Prof. Stone yazısında AB’ nin Türkiye’ye ilişkin itirazlarından artık vazgeçmesi gerektiğini, çünkü Türkiye’de komünizm tarafından bile yok edilemeyen bir dürüstlük geleneği olduğunu belirtti. Aslen AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirten yazar Stone, "Bu ülke o kadar büyük işler başarıyor ki, gerçekten Avrupa’ya ihtiyacı var mı? diye sormak gereğini hissediyorsunuz” dedi.

Times gazetesinin Brüksel muhabiri Anthony Browne tarafından kaleme alınan haberde ise Avusturya’nın, Türkiye’nin AB ile üyelik müzkerelerine başlaması önündeki ’tek engel’ olduğu belirtildi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un, Avusturya’yı, müzakere çerçeve metninden ’amacın tam üyelik’ olduğu yönündeki ibarenin kaldırılması yönündeki ısrarından vazgeçmesi için ikna etmeye çeliştiğini belirten gazete, Straw’un "Umuyor ve öyle dua ediyorum ki anlaşmaya varacağız" sözlerine de yer verdi.

MÜZAKERELERE BUGÜN BAŞLANMAMASI BLAIR İÇİN DE YIKIM OLABİLİR

Times, Türkiye karşısında Hırvatistan kozunu oynayan Avusrturya’nın çıkardığı tüm engellere rağmen ’Türkiye’yle üyelik müzakerelerin bugün öğleden sonra başlayacağını’ ve en az 10 yıl süreceğini kaydetti. Gazete, bugün Türkiye’yle müzakerelerin başlamaması halinde, bunun AB Dönem Başkanlığı sürecinde öncelikli hedef olarak belirleyen Başbakan Tony Blair için de bir yıkım olabileceğini de ekledi.
Jack Straw’un Türkiye’nin reddedilmesinin Avrupa’ya çıkaracağı olumsuz fatura hakkında AB’li meslektaşlarına hitaben uyarıcı bir konuşma gerçekleştirdiğini belirten gazete, Straw’un, "Bu AB’nin geleceği için son derece önemli bir görüşmedir. Medeniyetlerin çatışması konusunda endişeler taşıyoruz. İslam ülkeleri ile Hıristiyan mirası arasındaki ayrılığı daha da artıracak teoloji ve siyaset arasındaki ayrım hususunda endişlerimiz var. Tüm adaylara büyük görevler düşüyor” sözlerine de yer verdi.

ALMANYA, FRANSA VE YUNANİSTAN BİLE TÜRKİYE’NİN YANINDA

The Independent gazetesi ise, dün gece Lüksemburg’da düzenlenen olağanüstü toplantıda Türkiye ile tam üyelik formülünün tartışıldığını, ancak 11 saat süren pazarlıkların sonuç vermediğini kaydetti. Gazete, Türkiye ile tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık formülü öneren Avusturya’nın bir türlü ikna edilemediğini, hatta AB Dönem Başkanı İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Straw’un Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.
Bunun yanı sıra İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel’i ikna için kendisiyle özel bir telefon görüşmesi yaptığı, ancak Viyana’nın Türkiye ile imtiyazlı ortaklık ısrarından bir türlü vazgeçmediği de gazetenin sayfalarına yansıdı. Müzakere Çerçeve Belgesi’nin içeriğinde değişiklikler talep eden Avusturya’nın yalnız kaldığına dikkat çeken gazete, İngiltere gibi Almanya, Fransa ve hatta Yunanistan’ın da Türkiye’nin tarafını tuttuğunu belirtti.

’SONUCU ALLAH BİLİR’

Bugün Lüksemburga’da alınacak kararın henüz belirsiz olduğuna işaret eden gazete AB’li bir diplomatın "Sonucu Allah bilir" sözlerine de yer verdi. Independent gazetesi, Türkiye’nin geri çevrilmesinin doğuracağı problemlere de değinirken Başbakan Erdoğan’ın "AB ya küresel bir güç olacak ya da bir Hıristiyan kulubü olarak kalacak" yorumunu da sayfalarına taşıdı.
Gazetenin yorum köşesinde ise Türkiye’nin tam üyeliğine destek veren bir makale göze çarptı. Yazar Mauren Freely tarafından kaleme alınan makalede Türkiye’de PKK’dan sözde Ermeni soykırımına, mübadele döneminden Orhan Pamuk davasına ve Ermeni Konferansı’na kadar bir çok polemik masaya yatırılırken, Türkiye’nin tam üyeliğinin AB’nin yarına olduğu kaydedildi. Freely sözlerini "Eğer Türkiye’yi Avrupa’ya entegre etmeyi başaramazsak ve Türkiye kızar, yanlış anlar ve sosyal demokrasiden uzaklaşmaya başlarsa, o zaman suçlanması gereken tek kişi kendimiz oluruz" şeklinde noktaladı.

’MEDENİYET ÇATIŞMASI KIVILCIMI ÇIKABİLİR’

Bir başka İngiliz gazetesi Guardian ise, Türkiye’nin AB’ye katılım tartışmalarının ’medeniyetlerin çatışması’ tezini tehdit ettiğini yazdı. Ankara’nın yanı sıra Londra’nın da AB’ye bu konuda uyarıda bulunduğunu belirten gazete, "Ankara’nın 40 yıllık rüyası geri çevrilirse, Avrupa, İslam dünyası ile Hıristiyan dünyası arasında medeniyet çatışması kıvılcımlarının çıkmasına sebep olacak" dedi. Gazete Straw’un ağzından "AB ve Avrupa halkı Türkiye’yi her zaman Avrupalı bir ülke olarak görmüştür" dedi.

TÜRKİYE’NİN REDDİ MİLLİYETÇİLİK AKIMINA NEDEN OLABİLİR

Guardian gazetesi, AB’de yaşanan belirsizliğin Türkiye’de milliyetçilik akımının doğmasına sebep olabileceğini de iddia etti. Gazete dün Ankara’da düzenlenen AB karşıtı mitingin bunun en belirgin örneği olduğunu da vurguladı.
Sayfalarında Avrupa halkının Türkiye’nin üyeliğine bakışına yer veren gazete yapılan bir ankete göre Avrupalıların yüzde 73’ünün kültürel farklılıklar nedeniyle Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktığı kaydedildi. Bu oranın AB genelinde yüzde 54 olduğu da ifade edildi.

İTALYAN BASINI: AVUSTURYA AYAK DİRİYOR

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile müzakereleri başlatabilmesi için dünden bu yana Lüksemburg'da yapılan toplantılar, İtalyan gazetelerinin sayfalarına da yansıdı. İtalyan gazeteleri, Avusturya'nın Müzakere Çerçeve Belgesi hakkında ayak diremeye devam ettiğini yazdılar.

Corriere della Sera gazetesi, “Türkiye'nin Avrupa'ya Girişine Viyana Duvarı” başlığını kullandığı haberinin girişinde, “Avusturya AB'ye üyelik müzakerelerinin başlatılmasını engelledi. Pazarlıklar gece boyunca sürdü. AB üyeliğine 'bir alternatif' bulma formülü, anlaşmazlığın ana konusu. 25 ülkenin dışişleri bakanlarının toplantısı bugün de sürecek” denildi.

La Repubblica'nın haber başlığında da, “Türkiye-AB, sonuna dek pazarlık” ifadesine yer verildi. AB üyesi ülkelerin Avusturya'yı iknaya çalıştıklarına değinilen haberde, Solana'nın ise iyimserliğini koruyarak, “Uzlaşma sağlanacak” dediği belirtildi.

La Stampa'nın konuya ilişkin haberini uzun bir başlıkla sunması dikkati çekti. “Türkiye konusunda nefes kesici bekleyiş. Lüksemburg'da AB müzakereleri karaya oturabilir” başlığını kullanan La Stampa, AB dönem başkanı İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un ”Bir uygarlık savaşı riskiyle karşı karşıyayız” dediğine işaret etti.

İtalya'nın en önemli ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore ise Lüksemburg'da yaşananları, “Londra'dan Viyana'ya baskı: Ankara ile müzakereler başlamalı” başlığıyla özetledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!