Atina'da Türk-Yunan dostluğu

Güncelleme Tarihi:

Atinada Türk-Yunan dostluğu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 12:24

Başbakan Tayyip Erdoğan tarihi ziyaret için Yunanistan'da. Türk heyeti Atina'da görkemli bir törenle karşılandı. İki ülke başbakanlarının samimiyeti dikkat çekti. Ajanslar Ankara ile Atina arasında Türkiye'den Yunanistan'a gitmeye çalışan kaçak göçmenlerle ilgili iade anlaşması imzalandığını bildirdi. Bu arada mali krizdeki Yunanistan savunma harcamalarını kısacağını açıkladı.

Haberin Devamı

 

ERDOĞAN VE BERABERİNDEKİLERE GÖRKEMLİ KARŞILAMA / WEB TV

ERDOĞAN'IN ATİNA ZİYARETİNDEN FOTOĞRAFLAR

Yunanistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet Atina'da üst düzey Yunan yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiler. Yunanistan Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile görüşen Türk heyeti, daha sonra Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katıldı.

Türk heyetine Atina havaalanında Yunan devlet adamları tarafından büyük ilgi gösterilirken, karşılama töreni üç Yunan televizyonu tarafından da canlı yayınlandı.                                         

Haberin Devamı

Erdoğan, Atina havaalanında Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş, Atina-Pire Başkonsolosu Beyza Üntuna ve üst düzey yetkililerce karşılandı.

Başbakan ve heyeti, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'la görüşmek için Başkanlık Sarayı'na doğru hareket ederken, Erdoğan'ın makam aracının geçeceği güzergah üzerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Papulyas ve Erdoğan, Başkanlık Sarayı'ndaki kabulde, basına görüntü verirken kısa açıklamalarda bulundular.

Papulyas Türkiye ve Yunanistan'ın dost ülkeler olduğunu ve iyi komşuluk ilişkileri olan iki ülke olmaya devam edeceklerin söyledi

Ziyaretin iyi sonuçlar doğuracağını ifade eden Papulyas, her iki ülke halkının da bunu istediğini belirtti.

"FARKLI BİR FİNAL OLACAK"   
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Başbakan Erdoğan da Türkiye ve Yunanistan'ın komşuluk ilişkilerinin farklı bir noktada olduğunu belirterek, beraberinde 10 bakan ve çok sayıda iş adamı ile Yunanistan'a geldiğini dile getirdi.

Ziyareti “tarihi” diye niteleyen Erdoğan, "Bu farklı bir final olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

KAÇAK GÖÇMENLER TARTIŞMASI
Bu arada AFP haber ajansı Türkiye’den Yunanistan’a giden kaçak göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini öngören bir anlaşma imzaladığını bildirdi. Kaçak göçmenler sorunu Ankara ile Atina arasında önemli bir gerginlik kaynağıydı.

"CUMHURBAŞKANINIZ ÇOK DİNÇ"
Erdoğan, Papulyas'la görüşmesinin ardından Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile buluştu.

Papandreu, Başbakan Erdoğan'ı görüşmenin yapılacağı Başbakanlık Binası’nın girişinde karşıladı. Daha sonra iki lider gazetecilere görüntü verdi. Papandreu'nun, 81 yaşındaki Papulyas ile yaptıkları görüşmeyi sorması üzerine Erdoğan, güzel bir görüşme yaptıklarını belirtti. “Cumhurbaşkanınız çok dinç” diyen Erdoğan, “Bu ziyaretin tarihi olduğunu kendisiyle paylaştık” diye konuştu. Papandreu da Papulyas'un spor yaptığını bu yüzden çok dinç olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan'ın, iki ülke dışişleri bakanlıklarının 21 anlaşmayla ilgili çalışmayı tamamladıklarını ifade etmesi üzerine, Papandreu bakanları tebrik ederek, “Bu bile bu ziyareti tarihi kılmaya yeter. Eminim daha yeni ve büyük adımlar atarız” dedi. Erdoğan da “Atacağız”  karşılığını verdi.

Her iki lider daha sonra görüşmelere geçti. Görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitri Druças da hazır bulundu. Erdoğan ve Papandreu, görüşmenin ardından çalışma yemeğinde de bir araya gelecek.

BOMBALAR PATLADI
Doğan Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Başbakan Erdoğan’ın Meclis Başkanı Filippos Pecalnikos ile görüşmesine bir saat kala Atina’da sis bombası patlatıldı. Bomba nedeniyle Türk ve Yunan polisleri alarma geçirildi.

Haberin Devamı

Yunanistan'da, Selanik adliyesine bombalı saldırı düzenlendiği bildirildi.

Yunan medyası, saldırı öncesinde Elefterotipiya gazetesi ile ALTER televizyonunu telefonla arayan ve kimliği henüz belirlenemeyen bir kişinin “30 dakika içinde bombanın infilak edeceği” ihbarında bulunduğunu duyurdu.

Polisin bölgeyi güvenlik kordonuna aldığı, binanın büyük bir kısmının  boşaltıldığı belirtilen haberlerde, saldırıda yaralanan olup olmadığına dair henüz kesin bir bilgiye ulaşılamadığı kaydedildi.

Atina'da dün akşam Koridalos Cezaevi yakınında düzenlenen bir saldırıda da bir kişi yaralanmıştı.

Erdoğan, Pecalnikos'la görüşmesinin ardından anamuhalefet partisi Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras ile görüştü.

Haberin Devamı

"AŞAMAYACAĞIMIZ ENGEL YOK"

Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, “Kararlı olursak  aşamayacağımız hiçbir engel yok. Tabii bu tür adımları engellemek isteyenler çıkabilir. Ama biz siyasiler risk almasını bilirsek bunları da aşarız” dedi.

Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun başkanlık ettiği ve 10 Türk ile 7 Yunan bakanın katılımı ile toplanan “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” ilişkilerin her alanda geliştirilmesini hedefliyor.

İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

Atina'ya ayrılmadan önce Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Yunanistan ile imzalanacak 21 anlaşma ve işbirliği protokollerinin, iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi.

 

"Bu ziyaret Türk-Yunan ilişkileri açısından tarihi bir öneme sahip” diyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

 

“Şu ana kadar 5 kez ziyaretim olmuştu, bu altıncı ziyaretimiz olacak. İnanıyorum ki Yunanistan'la yapacağımız 21 anlaşama vi işbirliği protokolleri, iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. İki ülke, örnek bir komşuluk ilişkisi sergileyecektir. Yunanistan Başbakanı ile birlikte yüksek düzeyli işbirliği konseyinin ilk toplantısına başkanlık yapacağız. Bundan sonra bakanlarımız yıl içinde en az iki kez üç kez bir araya gelecekler. Bu arada teknokratlarımız bürokratlarımız bir araya gelecekler."

 

YUNANİSTAN SAVUNMA BÜTÇESİNİ KISIYOR

Bu arada Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglitis, Cuma günü Fransa’nın Le Monde gazetesine verdiği röportajda, ülkenin dev savunma bütçesini kısacaklarını söyledi.

 

Yunanistan yaşadığı borç krizine rağmen hala Avrupa’nın en büyük silah alıcılarından biri. Son dönemde Almanya ve Fransa’nın Atina hükümetini milyarlarca dolarlık silah anlaşmaları imzalamaya zorladığı yönünde haberler geliyordu. Le Monde’daki röportajında bu konuya da değinen Beglitis böyle bir zorlama olmadığının altını çizdi.

 

“Bu yıl savunma bütçemizi 6.8 milyar eurodan 6 milyar euroya indirmeye karar verdik” dedi. Bu rakam Yunanistan’ın GSYİH’sinin yüzde 2.8’ine denk geliyor. NATO üyesi ülkelerin bu konudaki ortalaması yüzde 1.7.

 

Başbakan Erdoğan, da dün Yunan devlet televizyonu NET'e yaptığı açıklamada her iki ülkenin de çok büyük savunma harcamaları olduğuna dikkat çekmiş ve “Ben göreve geldiğimde savunma harcamaları birinci sıradaydı. Şimdi bunları geride bıraktık. Yunanistan'ın da bu noktada değerlendirmede bulunacağına inanıyorum. Biz savaş uçağı uçurmayı olumlu bir hareket olarak algılamıyoruz. Bunları bir kenara koyduğumuz anda, sanıyorum  ülkelerimiz daha huzurlu ve daha rahat olacaktır” yorumunu yapmıştı.

 

Erdoğan'a ziyaretinde eşi Emine Erdoğan dışında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür, Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve çok sayıda iş adamı da eşlik ediyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!