Atina'da dönme metres krizi

Güncelleme Tarihi:

Atinada dönme metres krizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eski metresi dönme olduğu için görevden alınan savcı Yunanistan'da günün konusu oldu. Köşe yazarlarından hükümet sözcüsüne, solcu partilerden sokaktaki adama kadar herkes, işten atılan savcı yardımcısı Yorgo Sakellaropulos'a haksızlık yapıldığını düşünüyor. Savcı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.

Yunanistan Yüksek Mahkemesi'nin, bir zamanlar ‘dönme metres’ tuttuğu gerekçesiyle Bölge Savcı Yardımcısı Yorgo Sakellaropulos'u görevden alması liberal ve demokrat çevrelerde geniş tepki yarattı. ‘Suçluyum ama, kararı onaylamıyorum’ diyen Sakellaropulos, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını açıklarken, önde gelen bütün gazeteler mahkemeyi sert şekilde eleştirerek, alınan kararın ‘ırk ve cins ayrımı yapan’ bir nitelik taşıdığını yazdılar.

Hükümet Sözcüsü Dimitris Reppas bile, bireylerin kendi tercihini kullanma özgürlüğüne sahip olduğunu belirterek, yargıya intikal etmiş bir konuda açıkça taraf tuttu. Bu arada sıradan vatandaşlar da, ‘Başkaları kadın metres tutunca kimse ses çıkarmıyor. Savcının bütün suçu sevdiği kadının dönme olması. Acaba doğuştan kadın olan bir kadınla ilişki kursaydı, yine işten atılır mıydı? Bu çifte standarttır, haksızlıktır’ diyerek tepki gösterdiler.

Mahkeme ise Sakellaropulos'un seçtiği ilişki tarzının sosyal karakterini ortaya koyduğu görüşüyle, bu nitelikte bir şahsın yargıyı temsil edemeyeceğini savunuyor.

Konuyla ilgili bildiri yayınlayan bir sol parti olayı insan hakları sorunu diye tanımlarken, Vradini Gazetesi köşe yazarlarından Nikos Mastorakis, savcı yardımcısına hitaben yazdığı açık mektupta, ‘Ne yazık ki, ırk ve cinsler arası ayırım güden bir toplum olduk. Doğuştan kadın olmayan bir kadını sevdiğiniz için sistem tarafından imha edildiniz’ dedi. Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi'nin Atina şubesi de görevden alma kararını kınadı.

Savcılık makamındaki amirleri tarafından ilişkisi ortaya çıkarılan savcı yardımcısının eski metresi herhangi bir transseksüel değil. Metresin ameliyat geçirmeden önce fahişelik yapan bir travesti olması da Yüksek Mahkeme'nin kararını etkiledi.

Karısı ikinci çocuğuna hamile olan 44 yaşındaki Sakellaropulos ise özel hayatının sadece kendisini ilgilendirdiğini belirterek gözyaşları içinde televizyona çıkıp kamuoyundan destek istedi ve ‘Jenny’yi sevmiştim. Hep onu düşünüyorum' diye itirafta bulundu.

Rodos'ta bir randevuevi işleten eski metres Jenny Hiloudaki ise, ‘Yorgo aşkı uğruna mesleğini feda etti’ yorumunda bulundu. Savcıyla olan ilişkisinin henüz bitmediğini de öne süren metres, ‘Şimdi onun kararını bekliyorum. Herşey ona bağlı’ diye konuştu. Erkeklik adı Yannis olan metres, eşcinsellik ve fahişelik konularında Yunan medyasında sık sık boy gösteren ve ‘erotizm büyükelçisi’ olarak tanınan popüler bir isim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!