Atina’da DHKP-C operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Atina’da DHKP-C operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 01:23

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haftaya ziyaret edeceği Yunanistan’ın başkenti Atina’da terör örgütü DHKP-C’nin hücre evlerine baskın düzenlendi. Türkiye vatandaşı 9 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin Erdoğan’ın ziyareti öncesinde bombalı saldırı düzenleme planı yaptıkları iddia ediliyor.

Haberin Devamı

YUNAN polisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haftaya gerçekleştirmesi beklenen Atina ziyareti öncesi, bombalı saldırı hazırlıkları yaptıkları tahmin edilen biri kadın dokuz DHKP-C üyesini gözaltına aldı. Atina’nın Kalithea ve Neos Kosmos semtlerindeki operasyonlar dün sabah saat 06.00’da başladı ve gün boyu sürdü. Üç ayrı daireye yapılan baskınlarda, patlayıcı madde yapımında kullanılan amonyum nitrat, kablolar ile CZ tipi bir tabanca ve masaüstü saatler bulundu. Dairelerdeki bilgisayarlara ve taşınabilir belleklere de el koyuldu. Baskın düzenlenen her dairede üçer kişi yakalandı. Polis dairelere girdiğinde teröristler uyuyordu.

‘KONU SON DERECE CİDDİ’

Atina’da DHKP-C operasyonu

Haberin Devamı

Yunan Polisi tarafından dün öğle saatlerinde yapılan açıklamada, “Neos Kosmos ve Kalithea semtlerinden, Türk kökenli dokuz kişi Terörle Mücadele Dairesi’ne götürüldüler. Soruşturma devam ediyor” denildi. Şüphelilerin bugün savcılığa sevk edileceği açıklandı. Yunan polisi, yakalanan DHKP-C üyelerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyareti öncesi Yunan başkentinde bombalı saldırı gerçekleştirme hazırlıkları yaptıkları olasılığı üzerinde duruyor. To Vima gazetesinin internet sitesinde, şüphelilerin Erdoğan’a yönelik suikast planı yapıp yapmadıklarının incelendiği yazıldı. Gazetenin iddiasına göre; Yunan polisi, Erdoğan’a suikast düzenlemek için son 20 gündür Atina’ya gelen silahlı DHKP-C üyesi bulunup bulunmadığını da araştırıyor. To Vima, Yunan Başbakanlık kaynaklarının “Konu son derece ciddi. Yunan topraklarında Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nı öldürmek amacıyla saldırı düzenlenseydi, bunun sonuçları feci olurdu” dediklerini yazdı. Kamu Düzeni Bakan Yardımcısı Nikos Toskas ise şüphelilerin suikast hazırlığında olduklarına dair bulgulara ulaşılmadığını söyledi.

TÜRKİYE DE ARIYORDU

Gözaltındakilerden biri hakkında 2013’teki Sakız Adası operasyonuna karıştığı için yakalama kararı olduğu belirtildi. Öte yandan, teröristlerden en az birinin Türkiye tarafından Interpol aracılığıyla arandığı öğrenildi.

 

Haberin Devamı

YAKALANANLAR İADE EDİLMEDİ

Yunan polisi geçmişte terör örgütü DHKP-C’ye yönelik iki önemli operasyon gerçekleştirmişti:

1- Ankara’da Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi saldırılarına katıldıkları şüphesiyle aranan Hasan Biber ile Mehmet Yayla, 30 Temmuz 2013’de 100 kilogram patlayıcı madde yüklü şişme bot ile Türkiye’ye giderken, Sakız Adası açıklarında yakalandı. Aynı dönemde, Atina ve Sakız Adası’ndaki operasyonlarda yakalananların sayısı 12’yi buldu.

2- 10 Şubat 2014’de Atina’nın Gizi semtindeki bir hücre evine yapılan baskında, aralarında Özdemir Sabancı (1996) cinayetinin faillerinden İsmail Akkol’un da bulunduğu dört terörist yakalandı.

Haberin Devamı

Yunan mahkemeleri gerek Sakız gerekse Atina baskılarında yakalanan teröristleri Türkiye’ye iade etmedi. Teröristler cezaevlerinde 2-3 yıl kaldıktan sonra serbest bırakıldılar. Akkol, 2 Şubat 2016’da Türkiye’de yakalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!