Atina’dan Türkçe yayına darbe

Güncelleme Tarihi:

Atina’dan Türkçe yayına darbe
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 00:00

Yunanistan’da yeni yasaya göre yerel radyolara 24 saat yayın ve yüksek miktarda sermaye mecburiyeti getirilmesi, Batı Trakya’da Türkçe yayın yapan radyoları köşeye sıkıştırdı.

Basın kuruluşları uygulamanın azınlık haklarına aykırı olduğunu savunuyor.

YUNANİSTAN’ın yeni basın yasası, Batı Trakya’da Türkçe yayın yapan radyo istasyonlarını zor durumda bıraktı. Yasa, yeni radyo istasyonlarının açılabilmesini de zorlaştırdı.

İskeçe ve Gümülcine’de Türkçe yayın yapan toplam 6 radyo istasyonunun, en azından bir bölümünün 19 Temmuz’da resmi gazetede yayınlanan 3592 sayılı yasanın uygulanması halinde gelecekte kapanması ya da kapatılması tehlikesi ortaya çıktı. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO) Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve Parlamento Başkanı Anna Benaki’ye gönderdikleri mektuplarla yasadan endişelerini dile getirdiler. IPI, Yunanistan’a azınlık haklarıyla ilgili yükümlülüklerini hatırlattı. Batı Trakya Türk azınlığının Yunan parlamentosundaki tek temsilcisi, iktidar partisi Yeni Demokrasi milletvekili İlhan Ahmet, parlamentoda isim okunarak yapılan oylamaya katılmadı. Ahmet, Hürriyet’e "Yunan hükümeti yetkilileri bana yasa maddelerinin uygulanması için ayrıca bakanlar kurulu kararları çıkarılacağını, yayın ruhsatı bulunan radyoların ise yasaya dahil olmayacağını söylediler" dedi.

Sözkonusu yasanın Yunanistan’da yayın yapan 20 bin radyo istasyonuna çeki düzen vermek için çıkarıldığını belirten İlhan, ayrıca "Yunan hükümeti yetkililerinden aldığım bilgi, radyoların başka dillerde de yayın yapabilecekleri şeklinde" dedi.

Yorgo KIRBAKİ / ATİNA

Yasa ne diyor

Yenİ basın yasasının yerel radyolarla ilgili 3. maddesinin 13. paragrafında "konuşmaların olduğu programlarda öncelikli (ya da ağırlıklı) dilin Yunanca olması öngörüldü. Yerel radyolar için 24 saat yayın zorunluluğu getiren yasal düzenleme istasyonların en az 60-100 bin Euro kuruluş sermayelerinin olması ve ’en az 5 kişi çalıştırma’ mecburiyeti getirdi.

Radyo sahibi Türkler ne diyor

Halit Halilibrahim (Radyo City): Anadili Türkçe olan belirli bir kitleye hitap ediyoruz. Başka bir dil kullanmak zorunda bırakılırsak yayın yapmanızın hiçbir anlamı kalmaz.

Cengiz Bodur (Joy FM): Kendi kısıtlı olanaklarıyla yayın yapan azınlık radyolarının yeni yasaya uymaları mümkün değil. Kapanmak zorunda kalırız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!