Ateşkes bizi bağlamaz

Güncelleme Tarihi:

Ateşkes bizi bağlamaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 21:11

Suriye’de ateşkesin bu gece yarısı itibariyle yürürlüğe girmesi beklenirken Başbakan Ahmet Davutoğlu, ateşkesi destekleyeceklerini ancak “Türkiye’nin güvenliği söz konusu olduğunda bu ateşkes bizim için bağlayıcı değildir” dedi.

Haberin Devamı

ABD ile Rusya’nın 23 Şubat’ta uzlaşmaya vardığı Suriye’de geçici ateşkesin, bu geceden itibaren yürürlüğe girmesi planlanırken Başbakan Ahmet Davutoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Konya Ticaret Borsası’nda düzenlenen törenin ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Suriye’deki ateşkesi desteklediklerini açıklarken şunları söyledi: “Suriye’de kardeşlerimizin canlarına kasteden bu ortamın durması ve belli bir huzurun sağlanması için gerçekleşecek her türlü ateşkesi destekleriz. Alınan bu ateşkes kararını destekliyoruz. Ancak bu ateşkes kararının, yeni bazı saldırılara mesnet teşkil etmemesi lazım.”

Ateşkeste terör örgütü PKK bağlantılı YPG’ye yönelik atfın olmadığını belirten Başbakan, “Bizim için YPG, aynı DEAŞ ve El Nusra gibi bir terör örgütüdür. Ateşkeste YPG’ye böyle bir terör atıfı yok. Bunun olması gerekirdi. Olmadı. Ama şu bilinsin ki, bu ateşkes Suriye için geçerli bir ateşkestir, Suriye içerisinde çatışan taraflar için. Türkiye’ye herhangi bir taraf tehdit teşkil ettiğinde, Türkiye’nin güvenliği söz konusu olduğunda bu ateşkes bizim için bağlayıcı değildir. Çünkü bu mesele bir Türkiye-Suriye meselesi değildir. 

Haberin Devamı

GEREĞİNİ YAPARIZ

Ateşkesin söz konusu olduğu şey, orada çatışan taraflarla ilgilidir. Türkiye’nin güvenliği söz konusu olduğunda hiç kimseden izin almaz, hiç kimseye sormaz, gereğini yaparız. Çünkü o andan itibaren mesele Suriye meselesi olmaktan çıkar, Türkiye meselesi haline gelir... Dolayısıyla YPG-PKK unsurlarını buradan açık şekilde ifade ediyorum, sakın ha ‘burada ateşkes oldu, nasıl olsa Türkiye bize bir şey yapmaz’ diyerek Türkiye’deki terörü destekleyen tutumlarına devam etmesinler. Ateşkes Suriye için geçerli bir ateşkestir, Türkiye’nin alacağı güvenlik tedbirleri konusunda ise karar verecek yer sadece Ankara’dır. Herkes ayağını denk alsın.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün ateşkesi ilkesel olarak olumlu karşıladıklarını söylemiş, fakat PYD ile YPG’nin ateşkes kapsamı dışında tutulması gerektiğini ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!