Ateşkes

Güncelleme Tarihi:

Ateşkes
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2018 08:30

İsrail’in Gazze’ye gizli operasyonuyla başlayan gerilim kontrol altında... Filistinli gruplar, Mısır arabuluculuğunda ateşkese varıldığını duyurdu. Önceki gece ve dün sabaha dek süren saldırılarda biri İsrail, diğerleri Gazze’de olmak üzere 7 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

İSRAİL’in Gazze Şeridi’ne gizli operasyonuyla patlak veren ve karşılıklı saldırılarla devam eden gerilim dün kontrol altına alındı. Hamas ve İslami Cihat Hareketi’nin de dahil olduğu Filistinli gruplar, Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail ile ateşkese varıldığını duyurdu. Ayrıca İsrail’in riayet etmesi halinde ateşkese bağlı kalınacağı ifade edildi. İsrail sessizliğini korurken, Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, New York’ta gazetecilere verdiği demeçte, Mısırlı arabulucuların Tel Aviv’in ateşkesi kabul etmesini sağlamak için İsrail’de bulunduğunu açıkladı.

İsrailli Haaretz gazetesine konuşan yabancı bir diplomatik kaynak, ateşkeste uzlaşıldığını belirtse de durumun kırılganlığına işaret etti. İsrailli bir yetkili de ateşkesi doğrularken, Hamas’tan gelen talebin Mısır, Norveç, İsviçre ve Birleşmiş Milletler’den aracılar tarafından iletildiğini iddia etti.

Haberin Devamı

KARŞILIKLI SALDIRILAR

Geçen pazar Gazze’ye yönelik İsrail özel kuvvetlerinin baskınına önceki akşam Hamas, bir otobüsü roketle vurarak karşılık vermiş, bu saldırıda bir İsrail askeri ağır yaralanmıştı. Bunun üzerine İsrail Gazze’ye hava saldırısı başlatırken, Filistinli gruplar da roketlerle karşılık vermişti. İsrail ordusuna göre, Filistin’den önceki gece ve dün sabaha kadar atılan 370’ten fazla füzeye karşılık Gazze’de 100’den fazla hedef vuruldu. İsrail’in önceki akşamdan itibaren Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 6 Filistinli hayatını kaybetti, 25 kişi de yaralandı. Gazze’deki Filistinli grupların İsrail saldırılarına karşı attığı roketler nedeniyle de İsrail tarafında 1 kişi öldü, 50’den fazla kişi de yaralandı. İsrail’in güneyindeki Aşkelon kentine isabet eden roketlerin vurduğu bir evin enkazından bir Filistinlinin cesedi çıkarıldı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze saldırıları nedeniyle Kuveyt ziyaretini yarıda keserek Batı Şeria’daki Ramallah’a dönme kararı aldı.

FİLİSTİNLİ GRUPLARDAN UYARI

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İslami Cihad, İsrail’i Gazze’de yerleşim yerlerini bombalamaya devam etmesi halinde “Gazze’den İsrail’e atılan füzelerin hedef alanını genişletmekle” tehdit ederken, Hamas ise İsrail’in saldırılarının durması için yoğun görüşmeler yaptığını açıkladı. Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, Twitter açıklamasında, Hamas’ın İslam ve Batı ülkelerinin yanı sıra uluslararası kurumlarla da görüşmeler yaptığını belirtti. 

Haberin Devamı

Gazze Hükümet Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, tüm okullarda eğitime ve kamu kurumlarında çalışmalara ara verildiği belirtilirken hastaneler ve sağlık ocaklarında ise hizmetlerin devam edeceği kaydedildi. Bölge 2014’ten bu yana en şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

KALIN: ‘DÜNYA DUR DEMELİ’

Gerilimin geniş çaplı çatışmaya dönüşmemesi için başta BM olmak üzere uluslararası oyunculardan art arda açıklamalar geldi. Mesajlar şöyle:

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Filistin’e Gazze’de azami itidal göstermeleri çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını şiddetle kınadı. İİT’nin açıklamasında “düşmanca saldırıların derhal durdurulması istendi. Arap Birliği ise, “Birlik, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını kınamakta ve saldırıların bütün sorumluluğunu İsrail’e yüklemektedir” denildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İsrail’in saldırıları karşısında sessiz kalan uluslararası toplum, sorumluluk üstlenmeli ve harekete geçmelidir” dedi. Kalın, “Filistin topraklarını açık hava hapishanesi haline getirmek isteyen ve Kudüs’ün statüsünü değiştirerek provokasyon yapan İsrail’in işgalci ve yayılmacı politikalarına bütün dünya ‘dur’ demelidir” diye konuştu.

Rusya, İsrail özel kuvvetlerinin Filistin bölgesindeki tahrik edici eylemi nedeniyle gerginliğin tırmanmasından “derin endişe” duyduğunu açıkladı. Gerginlik nedeniyle bölgede sivil kayıpların artma tehlikesinin bulunduğuna işaret edilen açıklamada, tüm taraflara itidal çağrısı yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!