Ateşi yakan adam Tahrir'de

Güncelleme Tarihi:

Ateşi yakan adam Tahrirde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 00:00

Tahrir Meydanı’nda direniş devam ediyor. Mısır’daki en önemli gelişmelerden biri, sosyal medyada Mübarek karşıtı öfkenin ateşlenmesinde etkin olduğu söylenen Google yöneticisi Vail Gonim’in 12 gün sonra salıverilmesi oldu. Halka seslenen Gonim, isyan ateşini yeniden güçlendirirken, halk tarafından lider olarak görülmeye başlandı.

Haberin Devamı

MISIR HALKI LİDER OLARAK ONU SEÇTİ / FOTO GALERİ

HALK MEYDANLARI BOŞALTMIYOR / FOTO GALERİ

ANKARA, SÜLEYMAN'I İSTEMİYOR

Kaçırıldığını, hapiste 12 gün gözleri bağlı tutulduğunu anlatan Gonim, Tahrir Meydanı’na gelerek halka seslendi, “Bu suçtur. Biz de buna karşı mücadele veriyoruz” dedi. Gonim, isyanı tetikleyen Facebook’taki “Hepimiz Halid Said’iz” isimli sayfayı kurduğunu itiraf etmişti.      

Kahire’de üçüncü haftasına giren Tahrir Meydanı protestoları ilk ‘halk kahramanı’nı yarattı. Mısır’da Hüsnü Mübarek ve onun temsil ettiği rejime karşı başlatılan isyanı organize eden Facebook sayfasının kurucusu dün birdenbire ortaya çıktı ve hemen Tahrir’e koştu. 

Haberin Devamı


25 Ocak tarihinde başlayan sokak gösterisine katılan; ancak 27 Ocak’tan itibaren kendisinden haber alınamayan bu kişi, Google’ın Ortadoğu ülkelerinden sorumlu pazarlama müdürü Vail Gonim. Amerikalı bir kadınla evli olan 30 yaşındaki iki çocuk babası Gonim’in, kaybolduğu sanıldığı gün aslında tutuklandığı öğrenildi. 12 gün boyunca gözleri siyah tülbentle kapatılan Gonim, hapisanede diğer mahkûmlar kendisini hain olarak gördüğü için, tek kişilik hücrede tutulduğunu anlattı.

Hain değiliz

Arapça yayın yapan Dream 2 adlı televizyon kanalının yayınına çıkan Gonim, “Ben kahraman değilim. Sadece klavyemi kullandım. Gerçek kahramanlar meydanlara çıkan, adını bilmediğim insanlar” dedi. Hain olduğuna ilişkin rejim yanlılarınca yapılan yorumlara aldırmadığını vurgulayan Mısırlı internet aktivisti, “Eğer hain olsaydım, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki villamda kalır, iyi para kazanır ve diğerleri gibi Mısır’ın başına gelecekleri önemsemezdim. Ama biz hain değiliz” ifadelerini kullandı. Gonim, Mısır’da protestolara ilham olan “Hepimiz Halid Said’iz” isimli Facebook sayfasını hazırlayan kişi olduğunu da itiraf etti. Bu sayfa ve YouTube yüklenen videolar, Mübarek karşıtı öfkenin büyümesinde etkili olmuştu. Halid Said, 6 Haziran 2010’da İskenderiye’de polis dayağı sonucunda hayatını kaybetmişti. Facebook’taki sözkonusu sayfayı 470 binden daha fazla kişi takip ediyor. Fransız haber ajansı AFP, dün Kahire ve İskenderiye’de toplanan göstericilerin, şimdiye kadarki en kalabalık dalgayı oluşturduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Gates, Buffet ilham kaynağı

2008 yılından bu yana Google’da çalışan Vail Gonim, daha önce, Mısır’ın e-devlet sistemine danışmanlık da etmişti. Gonim, kişisel Facebook sayfasında, Microsoft kurucusu Bill Gates, Amerikalı milyarder Warren Buffet, Apple’ın sahibi Steve Jobs ve Mübarek’in azılı düşmanı Muhammed El Baradey’i “ilham aldığı kişiler” olarak ilân etmiş.

Halk onu lider olarak benimsiyor

Reuters ajansı, dün gösterilere ilk kez katılan Mısırlıların çoğunlukta olduğunu ve bu isimlerin genellikle Gonim'in serbest bırakılmasından ilham aldıklarını bildirdi.

 

Devlete ait olan Mısır Ulusal Bankası'nın eski yönetim kurulu üyelerinden 71 yaşındaki Afaf Necid, "Bugün buraya ilk kez geldim. Çünkü Mübarek hâlâ eski çirkin yüzlerle buluşuyor... Burada bulunmamın bir başka nedeni de Gonim. Gonim iktidar partisinin artık bittiğini söylediğinde haklıydı" dedi.

Haberin Devamı

 

El Cezire'nin Kahire muhabiri de geçtiğimiz gün gösterilerin bu derece kalabalık olmasında Gonim'in etkisinin büyük olduğunu belirtti. El Cezire muhabiri, "İnsanlar Gonim'i bir çeşit potansiyel lider olarak görüyor" ifadesini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!