Atatürk KKTC'de anıldı

Güncelleme Tarihi:

Atatürk KKTCde anıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 11:48

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yılında KKTC'de de törenlerle anıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin her alanda verdiği maddi ve manevi destekle KKTC'yi daha güçlü, daha huzurlu ve yaşam seviyesi daha üst düzey bir ülke yapmak için tüm güçleriyle çalıştıklarını vurguladı.

Lefkoşa'daki ilk tören Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Törende protokol sırasına göre anıta çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilerek yarıya indirildi.

Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan Derviş Eroğlu, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ile diğer üst düzey komutanlar, bakanlar, siyasi parti lider ve temsilcileri, milletvekilleri, kurum, dernek ve okul temsilcileri katıldı.

Tören, Anıt Özel Defterinin, Cumhurbaşkanı Talat, Büyükelçi Fakılı ve KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu tarafından imzalanmasıyla sona erdi.

Bu törenin hemen ardından, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen Atatürk'ü anma törenine geçildi. Protokol, bu törene de katıldı.

AKM'deki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende, KTBK Komutanlığı mensubu Piyade Kurmay Yarbay Uğur Şahin, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği adına Başkatip Esin Çakır ve KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı adına da Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Öğretmeni Ayşe Güler Akın günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı. Törende Atatürk'le ilgili marşlar da okundu.

TALAT'IN ANIT ÖZEL DEFTERİNE YAZDIKLARI

Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende Talat, Anıt Özel Defterine şunları yazdı: “Aramızdan ayrılışının 71. yılında yine huzurundayız.

Senin önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin bize her alanda verdiği maddi ve manevi destekle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni daha güçlü, daha huzurlu ve yaşam seviyesi daha üst düzey bir ülke yapmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz.

Senin ilkelerinin ve devrimlerinin bize gösterdiği yolda ilerlemeye devam ediyoruz. Aziz Atam, manevi huzurunda bir kez daha saygı ile eğiliyorum.”

BÜYÜKELÇİ FAKILI

Büyükelçi Şakir Fakılı da, deftere duygularını aktarırken, ebediyete intikalinin 71. yılında Türk ulusunun, Atatürk'ün ilke ve devrimlerinin çizdi çağdaş uygarlık yolunda aynı inanç, kararlılık ve heyecanla ilerlediğini ve Atatürkçü düşünce ve ilkeleri ışığında, Türkiye Cumhuriyeti'ni birlik ve bütünlük içerisinde sonsuza dek yaşatma azminde olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Fakılı şunları kaydetti: “Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle gösterdiğin hedefler doğrultusunda güç ve gönül birliği içinde manevi huzurunda saygıyla eğiliyor, aziz hatıranı bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz.”

KORGENERAL ZORLU: “ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ”

KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu da deftere yazdıklarında Atatürkçü düşünce sistemine vurgu yaparak, şunları aktardı:
“Demokratik, laik, çağdaş ve evrensel değerlerden oluşan dokusu, birleştirici yapısı, bilimsel doğruların rehberliğini esas alan anlayışla 'Atatürkçü düşünce sistemi'nin; bağımsızlığın, ülkesi ve ulusuyla sonsuza dek bölünmez bir bütün olarak yaşamanın en temel unsuru olduğunun bilincindeyiz.

KTBK olarak yürekten inandığımız temel güç kaynağımız, tüm engellere karşın, Kurtuluş Savaşı'nı başlattığınız o yüksek ruhtur. Bizler, bu güçle, ilke ve devrimlerinizin ışığında, çağdaş uygarlık düzeyine giden yolda, bilim ve teknolojiyi rehber edinerek Türk ulusunun emrinde, onun güven kaynağı ve gururu olma kararlılığındayız. Türk ulusunun engin sevgi ve güvenine sahip, onun bağrından çıkan ve ulusunun övünç ve kıvanç kaynağı Türk ordusunun bir parçası olan KTBK; KKTC'de, barışın idamesi ve huzurun tesisi için kendisine tevdi edilen tüm görevleri üstün bir gayret, sarsılmaz bir azim ve coşkuyla yerine getirmekte, Mücahit Kıbrıs Türk halkı ile birlikte tarihi misyonuna devam etmektedir.”
Atatürk, KKTC'nin diğer bölgelerinde de törenlerle anıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!