‘Astana Süreci’nin fişini çekme vakti yaklaşıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Astana Süreci’nin fişini çekme vakti yaklaşıyor’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2018 08:30

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, Astana süreci taraflarının Suriye anayasa komitesi ile ilgili anlaşamadığını öne sürerek bu sürecin yerine BM himayesindeki Cenevre müzakerelerini adres gösterdi.

Haberin Devamı

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, “küçük grup” diye adlandırılan Almanya, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır’ın temsilcileriyle dün Washington’da yaptıkları Suriye toplantısının ardından gazetecilerin karşısına çıktı. Jeffrey, Astana sürecinin üç aktörü Türkiye, Rusya ve İran’ın geçen hafta yaptıkları toplantılarda Esad rejimini Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen Cenevre süreci kapsamında oluşturulması öngörülen anayasa komitesi için hazırlanan listelere ikna edemediğini hatırlattı. Jeffrey, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın anayasa komitesi konusunda Güvenlik Konseyi’ne bir rapor sunacağı 14 Aralık’ı Astana grubunun sürece katkısı açısından bir anlamda son tarih olarak gördüklerine işaret etti.

Haberin Devamı

Jeffrey şöyle konuştu: “Önerimiz BM içindeki Suriye konusunda başat rol oynayan diğer ülkelerin görüşlerini de yansıtıyor. Artık bu tuhaf Soçi/Astana girişiminin anayasa komitesini oluşturma işini üzerine alıp listeyi bir tabakta BM Temsilcisi Staffan De Mistura’ya sunması meselesini bir kenara bırakalım. Denediler ve başarısız oldular. 14 Aralık geldiğinde hâlâ başarısız iseler Astana sürecinin fişini çekelim.”

LAVROV’A YANIT VERDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, “ABD Kürtlerle Fırat’ın doğusunda çok tehlikeli bir oyun oynuyor’ şeklindeki son açıklamasının hatırlatılması üzerine Jeffrey, “Rusya asıl kendisi tehlikeli bir oyun oynuyor ama bizi bununla itham ediyor. Biz Fırat hattında DEAŞ ile mücadeleye bağlıyız. DEAŞ tamamen yok edilmiş bir örgüt değil” diye konuştu.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!