Astana görüşmelerinde Şam, Ankara’yı hedef aldı

Güncelleme Tarihi:

Astana görüşmelerinde Şam, Ankara’yı hedef aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2018 08:30

KAZAKİSTAN’ın başkenti Astana’da yapılan 11. Rusya-Türkiye-İran garantör ülkeler toplantısına, Şam temsilcisinin Ankara’yı hedef alması damga vurdu.

Haberin Devamı

İran sessizliğini korurken, Rusya tarafı İdlib ve Suriyeli Kürtler açıklamalarıyla dikkat çekti. Suriye muhalefetiyle Şam rejimi temsilcisinin de katıldığı görüşmelerde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın temsilcisi Beşar Caferi, toplantıda Türkiye’ye çattı. Caferi, “İdlib anlaşmasının Türkiye tarafından yokuşa sürülerek gerçekleştirilmediği ortada. Türkiye, Rusya ile yaptığı İdlib anlaşması gereği hafif silahlarla donatılmış devriye gücü yerine Suriye topraklarına tank ve toplar yığdı. Türkiye’yi ilhakçı ülke görüyor ve Suriye topraklarından bir an önce çekilmesini talep ediyoruz. Talebimiz yerine getirilmemesi durumunda farklı yollara başvurma hakkımızı da saklı tutuyoruz” diye konuştu.

RUSYA: YARDIM ETMEYE HAZIRIZ

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev de Moskova’nın görüşlerini dile getirdi. İdlib mutabakatının tüm maddelerinin yerine getirilmesi için süreye gerek duyulduğunu söyleyen Lavrentiyev, “Zorluklar sürerse biz Rusya olarak 20 km’lik tampon bölgenin teröristlerden temizlenmesi için yardım etmeye hazırız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Lavrentiyev, “Suriye krizinin başından beri ülkede yüzde 9-10 azınlığı temsil eden Kürtlerin de çözümde, anayasa komitesi oluşturulmasında yer almasından yana olduğumuzu söyledik. Suriye’de ABD ile işbirliği yapan Kürt gruplar gördüğünüz gibi bu sürece dahil değil. Türkiye de Kürtlerin süreçte yer almasına karşı değil. Ancak Kürtlerin temsilcisi sıfatıyla PKK, PYD gibi örgütlerin öne çıkması Türkiye’yi endişelendiriyor” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!