Assange’ı sürükleyerek götürdüler

Güncelleme Tarihi:

Assange’ı sürükleyerek götürdüler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2019 08:30

Ekvador’un talebi üzerine Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne giren İngiliz polisi, 7 yıldır burada kalan ve ABD’nin iadesini istediği WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ı (47) gözaltına aldı. ABD, gizli belgelerin kamuya sızdırılmasıyla ilgili Assange’ın iadesini talep ediyor.

Haberin Devamı

İNGİLİZ polisi, Ekvador’un sığınma hakkını kaldırmasının ardından 2012’den beri tutuklanmamak için Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ı gözaltına aldı. Polise direnen Assange, büyükelçilikten zorla çıkarıldı. Londra Emniyet Müdürlüğü, sığınma hakkının kaldırılmasının ardından Ekvador’un İngiltere Büyükelçisi’nin polisi binaya davet ettiğini bildirdi. ABD’nin iade talebi üzerine gözaltına alındığı belirtilen Assange, Westminter Sulh Hukuk Mahkemesi’nde yargıç önüne çıkarıldı. ABD Adalet Bakanlığı, Assange’ın bilgisayar korsanlığıyla suçlandığını ve suçlu bulunursa beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

KURALLARA UYMADI DİYE

Ekvador, Assange’a verdiği sığınma hakkını, sığınma kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdığını kaydediyor. Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere’nin Assange’ı “idam cezasının yürürlükte olduğu bir ülkeye göndermeyeceğine” dair garanti verdiğini açıkladı. ABD’de bazı eyaletlerde idam cezası yürürlükte. Ekvador’un eski lideri Rafael Correa ise Twitter’dan Assange’ın Ekvador vatandaşı olduğunu hatırlatarak gözaltına alınmasına sebebiyet verdiği için Moreno’yu suçladı. İsveç’te hakkındaki tecavüz iddiaları nedeniyle tutuklanıp sonra da ABD’ye teslim edileceğinden endişe eden WikiLeaks kurucusu, Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. WikiLeaks ise Assange’ın uluslararası hukukun çiğnenerek yasadışı bir şekilde sığınma hakkının sona erdirildiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Öte yandan başkan olmadan önce “Wikileaks’e aşığım” yorumu yapan Trump, dün “Wikileaks’i hâlâ seviyor musunuz” sorusuna “Wikileaks hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Bu benim işim değil” yanıtını verdi. 

BİLGİ NOTU

ABD, Julian Assange’ı 2010 yılında ABD’li er Chelsea Manning’in gizli belgelere erişim için bilgisayarlara sızması konusunda işbirliği yapmakla suçluyor. Assange, 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Manning, 7 yıl hapis yattıktan sonra eski Başkan Obama’nın affıyla hapisten çıkmıştı.

TECAVÜZLE SUÇLANIYORDU

1971 yılında Avustralya’da doğan Julian Assange, 2006’da gizli bilgi ve fotoğrafları yayımlayan WikiLeaks’i kurdu, 2010’da ABD askerlerinin Irak’ta bir helikopterden ateş açarak 18 sivili öldürdüklerini gösteren görüntülerle dünya çapında manşete çıktı.

Haberin Devamı

Ancak aynı yıl içinde İsveçli savcıların, cinsel saldırı iddialarına ilişkin hakkında uluslararası yakalama kararı çıkartmasının ardından İngiltere’de gözaltına alındı. İsveç onu iki kadına tecavüzle ilgili sorgulamak istiyordu. Assange ise kadınların kendi rızasıyla birlikte olduğunu savundu.

İsveç’e iade halinde, ABD’ye iade edilebileceğinden korkan Assange, 16 Ağustos 2012’de Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı. Kimilerine göre Assange, modern devletlerin kirli çamaşırlarının peşinde olan cesur bir aktivist. Kimilerine göre ise hassas bilgileri ortaya dökerek insan hayatını tehlikeye atan bir ilgi bağımlısı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!