Asrın gaz anlaşması yolda

Güncelleme Tarihi:

Asrın gaz anlaşması yolda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rus doğalgazını dünya pazarlarına taşıyacak boru hattı projesi için yoğun bir diplomatik trafik başlıyor. Rus Gazprom şirketinin başkanı Vyahirev bugün Ankara'da. Moskova'da ise Yeltsin'le Ermenistan Devlet Başkanı Petrosyan aynı projeyi görüşüyor.

Türkiye'nin de dahil olduğu yüzyılın en büyük doğalgaz anlaşmasını gerçekleştirmek üzere start verildi. Hazar Denizi petrollerini gölgede bırakacak doğalgaz boru hattı projesini hayata geçirmek üzere Rusya-Ermenistan-Türkiye üçgeninde yoğun bir diplomasi trafiği başlıyor. Projenin önünde bir dizi siyasi engel olmasına rağmen, diplomatik temaslar aracılığıyla ekonominin siyaset ötesine taşınması amaçlanıyor.

Bu projeyle ilgili ilk temas bugün Moskova'da. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin Ermenista Devlet Başkanı Levon Ter Petrosyan ile buluşuyor. Bu görüşmede Yeltsin, Rusya'nın müttefiki Ermenistan' artık yardımlarla besleyemiyeceğini, Ermenistan'ın da bölgedeki ekonomi çarkın içine girmesinin zamanı geldiğini vurgulayacak. 20 Ağustos tarihind Ermenistan Başbakanı Robert Koçaryan ile Rusya Başbakanı Viktor Çernomırdin'i hazırladığı Rus-Ermeni doğalgaz korsorsiyumu anlaşması da bugün imzalanacak.

İkinci önemli buluşma yine bugün. Rus doğalğaz şirketi Gazprom'un Başkanı Rem Vyahirev bugün Ankara'yı ziyaret ediyor. Moskova'ya gelen Petrosya ile kısa bir görüşme yaptıktan sonra Vyahirev derhal Türkiye'ye hareket ediyor. Gazprom şirketine yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre gündemd tekrar doğalgaz var. Vyahirev'in Başbakan Mesut Yılmaz'la görüşmesinden sonra da Rus-Türk Karma Ekonomik Komitesi Başkanı olan Devlet Bakanı Güneş Taner Moskova'yı ziyaret edecek.

Doğalgaz boru hattının rotasıyla ilgili bazı değişiklikler Ermenistan'ın da projeye katılmasını gündeme getirdi. Daha önce Rus doğalgazının Karadeniz altından boru hattıyla Türkiye'ye, oradan da Akdeniz'in altından İsrail'e ulaştırılması planlanıyordu. Ancak daha sonra Gazprom Ermenistan'daki mevcut boru hatlarının genişletmenin daha ekonomik olacağına karar verdi. Ancak Ermenistan'ı doğalgaz projesine katılabilmesi için Yukar Karabağ meselesini çözüme kavuşturmas gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!