Askeri üste dehşet: 13 ölü

Güncelleme Tarihi:

Askeri üste dehşet: 13 ölü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 23:21

ABD'nin Teksas eyaletindeki bir askeri üste düzenlediği silahlı saldırıda, 13 kişiyi öldürüp, 31 kişiyi yaralayan binbaşı Nadal Malik Hasan'ın savaşa gitmek istemediği için öldürdüğü ortaya çıktı. ABD'li askerin ordudan ayrılmayı planladığı da iddia edildi. CNN International televizyonu, Hasan'ın askeri üssü basmadan hemen önceki görüntülerini yayınladı. Cinnet geçiren binbaşı Nadal Malik Hasan ise polis tarafından vuruldu. Hasan yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

ÖLDÜRMEYE BÖYLE GİTTİ/WEB TV

ÖLDÜRMEDEN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜSÜ

İŞTE O KIŞLANIN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV   

İŞTE SALDIRI SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER  

     

       

ABD'nin Teksas eyaletindeki Fort Hood Askeri Üssü'ne düzenlenen silahlı saldırıda 13 kişinin öldüğü 31 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ölenlerin 10'unun ABD askeri, birinin de üste sözleşmeli olarak çalışan sivil bir güvenlik görevlisi olduğu belirtildi.      

Yerel saatle 13.30 gerçekleşen saldırı üste görevli 3 asker tarafından yapıldı. Saldırının ABD'nin tarihinde kendi sınırları içindeki bir askeri üsse yapılan en büyük saldırı olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

SİLAHLAR NEREDEN GELDİ

The Los Angeles Times gazetesinin ifadelerine yer verdiği ordu yetkilileri saldırıda kullanılan silahların orduya ait mi yoksa şahsi silahlar mı olduğunu bilmediklerini kaydetti.

Normal koşullar altında ABD'deki askeri birliklerde silah taşıma yetkisi sadece güvenliğin sağlanmasından sorumlu askeri polislere veriliyor. Onların dışındaki askerlerin silahları sürekli olarak kontrol altında tutuluyor ve atış talimleri ile bakım yapılması durumları dışında askerlere verilmiyor.

Şahsi silahların da üs yetkilililerinin denetiminde kilit altında tutulması gerekiyor. Bütün bunların kayıtlarını askeri polis elinde tutuyor.

BİNBAŞI RÜTBESİNDE

ABD ordusunda psikiyatrist olarak görev yapan binbaşı Nadal Malik Hasan, ABD'nin Virginia eyaletinde doğdu. 39 yaşındaki Malik Hasan'ın inançlı bir Müslüman olduğu ve askeri uniformasıyla Maryland'daki camiide namaz kılarken defalarca görüldüğü iddia edildi. Camii imamı Faisal Han, Malik Hasan'ın evlenmek için kendisinden yardım istediğini söyledi. Malik Hasan camideki bir toplantıda kendisini Filistin kökenli olarak tanıttı.

Virginia Tech Üniversitesi'nden mezun olan Hasan, Fort Hood Darnall Ordu Tıp Merkezi'nde görevliydi. Askeri ve mesleki kayıtlara göre Hasan daha önce de Walter Reed Askeri Tıp Merkezi'nde çalışıyordu.

Haberin Devamı

Bekar ve çocuksuz olduğu bildirilen Hasan Fort Hood'a Temmuz ayında transfer edilmişti. Hasan'ın eski üssündeki üstlerinin performansını "zayıf" olarak değerlendirdikleri belirtildi.

SALDIRGAN IRAK'A GİDECEKTİ

Saldırı, askerler için tıbbi gözlemler yapılan Askeri Hazırlık Merkezi'nde meydana geldi. olay bir askerin elindeki tabancaları ateşlemesiyle başladı. Saldırı anında üsteki askerlere Irak veya Afganistan'a gitmesi için form dolduruluyordu. Morali bozuk olduğu söylenen saldırgan da Irak'a gidecek askerler arasındaydı.

Teksas'taki üste yaklaşık 50 bin asker bulunuyor.

ASKERİ ÜSLERDE ALARM

Saldırının ardından ülke genelinde ve yurt dışındaki askeri üslerde en üst düzeyde güvenlik önlemleri alındı. Saldırının meydana geldiği yerde kapılar kapatıldı.

BENZERİ YAŞANMIŞTI

Haberin Devamı

Teksas'da meydan gelen olay ABD'de daha öncede benzer şekilde yaşanan saldırıları hatırlattı. Geçen Mart'ta New York'taki bir göçmen bürosunda yaşanan silahlı saldırıda 13 kişi hayatını kaybederken, yine Mart ayında Alabama'da öfke patlaması sonucu meydana gelen silahlı saldırıda 10 kişi yaşamını yitirmişti. Bu tip olayların en kanlı bilanço ile sonuçlananı ise 2007 yılında 32 kişinin öldüğü Virginia'da yaşanmıştı

TERHİSİNİ İSTEMİŞ MİYDİ?

Diğer yandan failin ailesinden de yaşanan saldırıyla ilgili açıklama geldi.

 

Hasan’ın the Washington Post gazetesine konuşan halası Noel Hasan, askerin ordudan terhisini istemesine karşın cepheye gönderilmek üzere olduğunu ifade etti. Hasan'ın, ABD'nin Irak ve Afganistan'da sürdürdüğü savaşlara muhalif olduğu belirtildi.

 

Yeğeninin inançlı bir Müslüman olduğunu ifade eden Hasan, “Nidal 11 Eylül’den bu yana inancıyla ilgili her türlü tacize ve alaya direnmekle birlikte yıllardır ordudan terhisini istemekteydi” dedi.

 

Ancak ordu sözcüsü George Wright, Hasan’ın terhisini istediğini teyit edemeyeceğini ifade etti.

ŞÜPHELİ İFADELER

The Associated Press haber ajansı Hasan’ın yakın zamanda “NidalHasan” nickname’i ile internette yazdığı bir yazıda İslami intihar bombacılarını Japon kamikaze pilotlarıyla karşılaştırdığı gerekçesiyle icra makamlarının harekete geçtiğini duyurdu.

 

Hasan’ın yazısında “Bu askerin intihar ettiğini söylemek uygun değildir. Söylenmesi asıl uygun olan şey onun daha soylu bir amaç için hayatını feda eden cesur bir kahraman olduğudur” dediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!