Asker politika yapmıyor

Güncelleme Tarihi:

Asker politika yapmıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ecevit Nobel Enstitüsü'nden dünyaya mesaj verdi

NORVEÇ'te bulunan Başbakan Bülent Ecevit, askerlerin politikaya müdahale eğiliminin bulunmadığını belirterek, ‘‘Hükümete politika empoze ettiğini düşünmek de yanlıştır' dedi. Ecevit, Oslo gezisinin son gününde Nobel Enstitüsü'nde konuştu. ‘21'inci Yüzyılın Eşiğinde Türkiye' konulu konferansında Ecevit, MGK'nın tüm sosyal, politik ve ekonomik konuların tartışıldığı bir konum olarak görülmesi gerektiğini de vurguladı.

Ecevit bundan sonra askeri darbe yapılması olasılığının da bulunmadığını savundu. Başbakan Ecevit, Milli Güvenlik Kurulu'nun Avrupa ülkeleri ile ABD'de de benzerlerinin bulunduğunu vurguladı ve askerin son dönemde hem Güneydoğu'da, hem de görevli olarak gittiği yurtdışında sosyal hayata destek verdiğini söyledi.

Ecevit, son dönemdeki sivilleşme çabalarını da vurgulayarak, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adım adım ilerlediğini kaydetti.

Gülen’e ÖVGÜ

Ecevit, konuşmasında isim vermeden Fethullah Gülen okullarından da yine övgüyle söz etti. Yurtdışında 154 okulun açıldığını, bunların Tanzanya'dan Tayland'a, Avusturalya'ya kadar uzandığını vurguladı. Ecevit, bunun hemen ardından özel Türk televizyonlarının Avrupa ve Avustralya'ya kadar yayın yaptığını, Türk ordusunun ve polisinin de birçok ülkenin askeri öğrencilerine eğitim verdiğini belirtti.

Ecevit, Güneydoğu'da yaşayan Süryaniler'in ve kiliselerinin giderek azalmasıyla ilgili bir soruya ise ekonomik nedenle yapılan göç cevabını verdi. AB'ye tam üyelik için gereken kriterlerin yerine getirilmesi konusunda Türkiye'nin bir takvim verip veremeyeceğinin sorulması üzerine Ecevit, ‘Eğer mevcut hükümet devam ederse başta insan hakları olmak üzere, tüm Kopenhag kriterlerini 1-2 yıl içinde yerine getiririz’’ dedi.

Başbakan Ecevit, Türkiye konulu konferansta MGK'yı savundu, Fethullah Gülen'in okullarını övdü ve Türkiye'nin AB yolunda güvenle ilerlediğini söyledi.

Ecevit gençliğimin kahramanı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit'e evsahipliği yapan Norveç'in 42 yaşındaki Başbakanı Jens Stoltenberg, Türk lideri küçüklüklerin beri tanıdıklarını söyledi. Ecevit çifti onuruna yemek veren Jens Stoltenberg, ‘Ecevit gençliğimin kahramanı. Babam Dışişleri Bakanı’yken, o başbakandı' dedi. Norveç Başbakanı, Ecevit'e Norveç'in 4 ayrı Başbakanı ile çekilmiş fotografını verdi ve ‘Onlar artık yok ben varım’ diye konuştu. Stoltenberg, ataları Vikinglerin İstanbul için ‘muhteşem kent’ dediklerini de hatırlattı ve Viking kralı Sugurd'ın 12'nci yüzyılda geldiği İstanbul'da bir genç kıza aşık olduğunu da anlattı.

Bakan Nazım'dan şiir okudu

NORVEÇ Kültür Bakanı Ellen Hoan, Başbakan Bülent Ecevit onuruna düzenlenen tekne gezisi sırasında Nazım Hikmet'ten bir şiir okudu.

Nazım Hikmet'in İngilizce'den Norveççe'ye kendi çevirdiği şiirini okuyan Hoan, İstanbul Film Festivali'ne de katıldığını belirterek, ‘Yol filmini kim unutabilir ki?’ diye konuştu.

Sabahki depremden duyduğu üzüntüsünü belirten Bakan, Galatasaray'ın Avrupa Kupası'nı kazanmasından dolayı Türkiye'yi kutladı. Türkiye'ye turist ve görevli olarak iki kez geldiğini belirten Bakan Hoan, Orhan Pamuk ve Ecevit'in şiirlerini Norveççe'ye çevirdiğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!