Aşırı sağ partiler de aynı sözleri kullanıyor!

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağ partiler de aynı sözleri kullanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2017 10:25

Berlin’de Türkiye’deki anayasa referandumu üzerine düzenlenen bir panelde Anadolu Ajansı’nın görüntü almasına izin verilmedi. Gerekçe, “Müracaatınız yok...” Asıl gerekçe ise başka...

Haberin Devamı

Aşırı sağ partiler de aynı sözleri kullanıyor
BASIN eleştireldir. Eleştirel olmak, bir şeye karşı ya da taraf olmak değil, okuyucuyu eleştirel düşünceye yönlendirmektir. Basın son dönemde dünya genelinde zor bir dönem yaşıyor. Avrupa’da sağ popülist partiler toplantılarına gazeteci almıyor veya istediklerine izin veriyorlar. Almanya’da aşırı sağ Pegida, “Yalancı Basın” sloganıyla gazetecilere karşı kampanya yürütüyor. Bunlara karşı basın özgürlüğünü savunanlar da, kendilerine gelince, bu tarz kısıtlamalara gidiyor.
Geçen hafta Berlin Alevi Toplumu anayasa referandumu üzerine “Berlin Hayır diyor” başlığıyla bir panel düzenledi. Panele Türkiye’den CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker, HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Başkanı Alper Taş katıldı. Toplantıdan görüntü çekmek isteyen Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerine izin verilmedi. Gerekçe “Bize müracaatınız yok...”

Haberin Devamı

İKİSİYLE DE KONUŞTUM

Toplantıda çekim izni verilmeyen, AA Almanya Temsilcisi Cüneyt Karadağ. İzni vermeyen ise Berlin Alevi Toplumu Başkanı Halit Büyükgöl. İkisiyle de konuştum. Cüneyt Karadağ, yakından tanıdığım, deneyimli ve iyi bir gazeteci meslektaşım. Olayı şöyle anlattı: “Toplantıyı haberleştirmek için bir kameraman arkadaşımla salona gittik. Kameramızı kurduk. Toplantıyı düzenleyen bir yetkili yanımıza gelerek, hangi kurumdan olduğumuzu sordu. Sonra gitti ve tekrar yanımıza döndü. Bize ‘Sizin müracaatınız yok. Çekim yapamazsınız. Lütfen kameranızı kaldırın’ dedi. Ben de kendilerine ‘Siz basın özgürlüğünden dem vuruyorsunuz. Ama bize izin vermiyorsunuz. Bu bir çifte standart değil mi’ dedim. Hiç sorun yapmadan kameramızı toplayıp salondan çıktık...”

KENDİSİNİ BÖYLE SAVUNDU

Berlin Alevi Toplumu Başkanı Halit Büyükgöl’e sordum... “Evet doğru” dedi ve gerekçesini anlattı: “Berlin Hayır diyor afişini çıkardıktan sonra Türkiye’de bazı gazeteler CHP ve HDP’nin kaçak paneli diye karşı kampanya yaptılar. Tahrik edici manşetler attılar. Biz yıllardır burada etkinlik yapıyoruz. AA bugüne kadar hiçbir etkinliğimize gelmedi. Bu toplantıya gelmelerinin iyi niyetli olmadığını, başkalarının bu haberi malzeme yapacağını düşündük ve çekim yapmalarına izin vermedik. Eleştiriye elbette açığız. Buna bir itirazımız yok. Ama ‘hayır’a zarar verecek bir karşı propaganda da kullanılmasını istemiyoruz.”

Haberin Devamı

ELEŞTİRİYE KAPALI MIYIZ?

İşte asıl niyet burada yatıyor. Eleştirel haber yapılmasına izin vermemek. Sağ popülist partiler de aynı sözleri kullanıyor... “Eleştiriye açığız ama bizi kötülemelerine de izin vermeyiz.”
İfade, basın ve eleştiri özgürlüğünü savunanlar, en başta başkalarının ifade, basın ve eleştiri özgürlüğüne dikkat etmeleri gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!