Asansör düzenlemesi

Güncelleme Tarihi:

Asansör düzenlemesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 22:37

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre bundan böyle 4 ve daha fazla katlı binalarda asansör bulunması zorunlu olacak. 3 katlı binalara da isteğe bağlı biçimde asansör yapılabilecek. Asansör tesisini zorunlu tutan düzenlemeden ‘tek bağımsız bölümlü konutlar’, yani villa tipi yapılar hariç tutuldu.

Haberin Devamı

10 KAT SINIRI
Daha önce 7 kat ve üzerindeki binalar için geçerli olan iki asansör yapma zorunluluğu 10 kat ve üzeri binalar için düzenlendi. Yönetmeliğin asansörlerle ilgili 34’üncü maddesindeki değişikliğe göre, 10 kat ve üzeri binalarda ve zemin kat üzerinde 20’den fazla konut kullanımlı bağımsız bölüm bulunan yapılarda en az 2 adet olmak üzere binanın tipi, kullanım yoğunluğu ve ihtiyaçlarına göre belirlenecek sayıda asansör yapılması zorunlu tutuldu.

MÜTEAHHİTE İYİ HABER
Öte yandan 1 Ekim 2017 tarihinden önce ruhsat alan yapılarda tadilat ruhsatı alınmasının da önü açıldı. Bu düzenlemeyi ‘müteahhitler için iyi haber’ olarak yorumlayan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz “TMMOB tarafından açılan bir dava ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 2013’teki ilk hali ve ikinci hali hakkında birçok maddesinin yürütmesini Danıştay durdurdu. Bu durdurma nedeniyle tadilat ruhsatı başvurusu yapan birçok müteahhit ve vatandaşa ilçe belediyeleri tadilat ruhsatı onayı vermedi. Bu sorunu çözmek isteyen müteahhit ve vatandaş mevcut Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre tadilat ruhsatı başvurusu yaptıklarında ise emsal dışı alan konusunda yüzde 30 sınırına takıldılar ve tadilat ruhsatı talebi imkansız hale gelmişti. Yayımlanan bu madde ile sorun çözüldü” dedi.

BAKMADAN GEÇME!