Art niyet ateşi köyü de yakar

Güncelleme Tarihi:

Art niyet ateşi köyü de yakar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2015 23:12

Moskova’da Putin ve Abbas ile birlikte cami açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Tolstoy’dan alıntılar yaptı. Erdoğan, “Hayatta en önemli uğraş iyiliktir. Tolstoy bir hikâyesinde art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini söylüyor. Ortadoğu’daki ateşi, orada yaşayan insanların kendi tarihi, kültürel, sosyal gerçeklikleri çerçevesinde iyilikle, adaletle, vicdanla söndürmeye çalışmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte inşatı tamamlanan Moskova Merkez Camisi’nin açılışına katıldı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ardından törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:

“Akdeniz’de, Ege’de ölen, mağdur olan, zarar gören insanlığın vicdanıdır, insanlığın ta kendisidir. Ben, bu vesile ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya, tüm devletlere, tüm halklara büyük Rus edebiyatçısı Tolstoy’un şu güzel mesajını iletmek istiyorum: ‘Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir.’ Tolstoy, başka bir hikâyesinde de art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini söylüyor. Ortadoğu’daki ateşi, orada yaşayan insanların kendi tarihi, kültürel, sosyal gerçeklikleri çerçevesinde iyilikle, adaletle, vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. İşte biz bunun için Irak’tan, Suriye’den sınırlarımıza gelen 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik. Mülteci sorununun çözümü, sınırları kapatmaktan veya bu insanları denizlerde ölüme terk etmekten değil, ülkelerini onlar için yeniden yaşanabilir yerler haline dönüştürmekten geçiyor.

Haberin Devamı

İsrail’in Filistinlilere uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere doğru götürülüyor. Yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor.”

RUSÇA SPASİBA

Erdoğan sözlerini Rusça “Spasiba” (Teşekkürler) diye sonlandırdı. Putin de caminin açılışı sebebiyle Rusya’da yaşayan tüm Müslümanları kutladı ve camide katkısı olan herkese teşekkür etti. Putin, “Bu cami çok uluslu bir ülkenin başkentine yakışır bir hal aldı” dedi. Putin, herkesin Kurban Bayramı’nı da kutladı.

10 bin kişi namaz kılabilecek

Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen ve iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Moskova Merkez Camisi’nde aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek. 111 yıllık Moskova Merkez Camisi’nin yıkılıp yerine yapılan caminin kurdelesini Putin ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin kesti. Altı katlı olarak inşa edilen camide altı adet asansör bulunuyor. 46 metre yükseklikteki özgün kubbe 27 metre çapında. Caminin şerefelerinde oluşturulan özel alanda ziyaretçiler Moskova’yı seyredebilecek. 170 milyon dolara mal olan caminin ana sponsorluğunu işadamı Süleyman Kerimov üstlendi.Moskova Merkez Camisi’nin açılışını, CNN International, Al Jazeera ve Euro News canlı yayınladı.

Haberin Devamı

Partinize başarılar dilerim

MOSKOVA’da cami açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şahsen aday olmayan konuğuna 1 Kasım genel seçimlerinde başarı diledi.
Cami açılışından sonra Filistin Lideri Mahmut Abbas ile ikili görüşme yapan Erdoğan, Kremlin’de yerel saatle 14.00 için öngörülen Putin görüşmesine 15 dakika gecikmeli gidebildi. Fotoğraf çekiminde ev sahibi lider olarak konuşan Putin, “Sizi konuk olarak yeniden Moskova’da görmekten mutluluk duyuyoruz. Moskova Merkez Camisi’nin açılışının yanı sıra ikili ve uluslararası birçok konuyu ele alma fırsatımız olacak. Biliyoruz ki, parlamento seçimlerinin eşiğindesiniz, sizin partinize başarılar diliyoruz. İkili ilişkilerimize gelince. Uluslararası konjonktürden dolayı ikili ticaretimizde bir parça düşüş gözleniyor. Ancak buna rağmen Türkiye, Rusya’nın hâlâ ikinci partneri kalmaya devam ediyor. Bu zorlukları aşmak için birlikte yollar bulacağımıza inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

SURİYE, KIRIM VE TÜRK AKIMI

Putin’den sonra söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk önce Putin’e Moskova Camisi’nin restorasyonu için şahsen sarf ettiği çabalardan dolayı teşekkür etti. Erdoğan, “Sizin katkılarınız ve şefliğinizde Moskova fevkalade bir camiye kavuştu. Size teşekkür ediyoruz. Cami açılışının yanı sıra bu buluşmamızda şüphesiz ikili ilişkileri de ele alacağız. 2015 yılı ilk altı ayında ticaretimiz 11 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak ben 2020 yılında, daha önce ilan ettiğimiz yılda 100 milyar dolar hedefinin hâlâ gerçekleştirilebilir olduğuna inanıyorum” ifadesini kullandı. Görüşmenin gündem maddeleri arasında Suriye’deki savaş, Kırım meselesi ve Türk Akımı Projesi gibi konular yer aldı. Putin ile Erdoğan protokol çekimi için kameraların önüne geçtiği sırada yan odada Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ile Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Rusya ile Türkiye arasında ‘Türk Akımı Projesi’nde gelinen noktayı görüşmek için hazır bekliyordu. İkili görüşmeler basına kapalı devam ederken, sonrası için basın toplantısı planlanmadı.
Erdoğan’a Moskova ziyaretinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de eşlik etti.

Nerdun HACIOĞLU-MOSKOVA

BAKMADAN GEÇME!