Arnavutluk ordusu alarmda

Güncelleme Tarihi:

Arnavutluk ordusu alarmda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Balkanlarda durum giderek gerginleşiyor.

Sırplar’ın Kosovalı Arnavutlar’a karşı düzenlediği operasyon sırasında top mermilerinin Arnavutluk tarafına düşmesi üzerine Tiran ordusunu alanma geçirdi. Halktan sınırdan uzak durması istendi.

Balkanlarda yine tehlike çanları çalıyor. Kosovalı Arnavutlara karşı düzenlenen operasyonlarda Sırp toplarının Arnavutluk'a isabet etmesi üzerine Arnavutluk ordusu alarma geçirildi. Sırplar da Kosova'ya takviye polis gücü gönderdi. Kosova şiddetli çatışmalara sahne olurken Arnavut Yönetimi, Yunanistan'dan olayların yatıştırılması için arabuluculuk istedi.

Arnavut Savunma Bakanı Sözcüüs Albert Mullai, olası bir saldırı durumunda ülkeyi savunmak için orduyu alarma geçirdiklerini açıkladı. Ancak orduya münferit olayların topyekun savaşa dönüşmemesi için temkinli hareket etmeleri talimatı verildi. Halktan da sınırdan uzak durmaları istendi.

Geçen haftasonu Kosova'da Sırp güçleri ile Kosova Kurtuluş Ordusu arasındaki çatışmalar iyice Arnavut sınırına yaklaşmış, Sırp top ateşi Arnavutluk topraklarına isabet etmişti.

Öte yandan Kosova'nın orta kesimindeki 20 bin nüfuslu stratejik Orahovac kasabasının kontrolü için, Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK) ile Sırp güçler arasında hafta sonunda başlayan şiddetli çatışmalar sürüyor. İki taraf da, kasabayı ellerine geçirdiklerini öne sürerken, bağımsız kaynaklar, çatışmaların ha*la* sürdüğünü ve hiçbir tarafın üstünlük kuramadığını haber veriyorlar.

Son beş aydır tanık olunan en şiddetli çatışmalarda, iki taraftan da 100'den fazla kişinin öldüğü bildiriliyor. Bölge kan gölüne dönerken, canlarını kurtarmak isteyen Orahovac sakinleri, çareyi dağlara kaçmakta buluyor.

Pazar günü, Arnavutluk sınırını geçmeye çalışan 20 UCK militanının öldürüldüğünü yazan Sırp basını, Arnavutluk yönetiminin Balkanlar'da savaş fitilini ateşlediğini ifade ederek, Yugoslavya'nın sabrının bir sınırı olduğunu belirtti. Kosova bölgesinde haftasonunda çıkan şiddet olaylarının ardından, bölgedeki Sırp polis gücünün takviye edildiği haber veriliyor. Belgrad'da yayınlanan gazetelere göre, takviye polis birliklerinin ilk bölümü dün Kosova'ya gitti.

Sırpların Kosova'daki güçlerini sürekli takviye etmesi üzerine, Arnavutluk TV'si, UCK'nin, Kosova'nın kurtuluşu için tüm Arnavutları savaşmaya çağıran bir bildirisini yayınladı. Yayınlanan bildiride, Kosova'nın bağımsızlığı için savaşmanın Arnavutlar için tarihi bir şans olduğu vurgulanarak, ‘başarılı sona az kaldı’ ifadesi kullanıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!