Arjantinli tutukludan Mercedes'e ağır suçlama

Güncelleme Tarihi:

Arjantinli tutukludan Mercedese ağır suçlama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 13:16

Arjantin'de askeri cunta döneminde kaçırılıp işkence gören eski bir sendika görevlisi, Alman şirketi Mercedes Benz'i cuntayla işbirliği yapmakla suçladı.

Haberin Devamı

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'in kuzeybatı banliyösünde bulunan ve cunta döneminde işkence ve tutukevi işlevi gören Campo de Mayo adlı kışlanın eski yöneticilerinin duruşmasında, Hector Ratto adlı eski sendika delegesi yargıçlara, Arjantin'de yatırım yapan Mercedes Benz'in, sendikacıların adreslerini cuntaya bildirdiğini iddia etti.

Bugün 61 yaşında olan Ratto, "Tutuklamalar genelde geceleri olurdu, ama ben 29 yaşındayken, 12 Ağustos 1977'de aksine gün ortasında Mercedes'in binasında tutuklanıp götürüldüm" dedi.

"Askerler beni şirketten aldı, çünkü yeni adresimi bilmiyorlardı" diye konuşan Ratto, "Benim ve arkadaşlarımın şirkette sendikacılıktan başka faaliyetimiz yoktu" ifadesini kullandı.

Ratto, şirketin o dönemdeki müdürü Juan Tasselkraut'un, Diego Nunez adlı başka bir sendika delegesinin adını telefonla askerlere bildirdiğini duyduğunu öne sürdü. Eski delege, "Adresi bildirildiği günün akşamı Nunez evinden götürüldü ve bugüne kadar kendisinden haber alınamadı" dedi.

Haberin Devamı

Ratto ayrıca, 19 ay işkence gördüğünü, uzun süre kollarının felç kaldığını, 8 Mart 1979'da serbest bırakıldığını, ama ülkeyi terk etmesinin yasaklandığını ve her hafta karakola görünmek zorunda bırakıldığını anlattı.

Mercedes Benz'in kaybolanların maaşlarını ailelere ödediğini de bildiren Hector Ratto, "Serbest kaldığımda istifa ettim, şirketten tazminat ve tutuklu kaldığım 19 aylık süreci 'özel izin' olarak nitelendiren bir sertifika aldım" dedi.

Arjantin'i 1976-1983 yılları arasında yöneten askeri cunta döneminde Mercedes'te çalışan 14 delegenin kaybolduğu belirtiliyor.

Daha çok, Arjantin'i 1982-1983 yıllarında yöneten son diktatör emekli general Reynaldo Bignone'i hedef alan duruşmada, aralarında kaybolan 14 sendikacıyla ilgili belgesel yapan Alman gazeteci Gabriela Weber'in de bulunduğu diğer tanıklar da Mercedes ile Arjantin cuntası arasındaki "açık ilişkileri" doğruladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!