Arjantin'den 'soykırım' gafını düzeltme atağı

Güncelleme Tarihi:

Arjantinden soykırım gafını düzeltme atağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 11:35

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ağırlanıyor. Bu ziyaret aynı zamanda, 19 yıl aradan sonra Arjantin'den Türkiye'ye Devlet Başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr
Haberin Devamı

"CUMHURBAŞKANI GÜL'LE MÜKKEMMEL BİR GÖRÜŞME YAPTIK"

KIRCHNER'İN TÜRKİYE ZİYARETİNDEN KARELER

TÜRKİYE HARCIRAHINI ÇALMIŞLARDI

Ziyaret önemli; çünkü Türkiye ile Arjantin arasındaki ilişkilerde, sözde soykırım iddiaları nedeniyle çok ciddi gerginlik yaşanmıştı.

Hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, yine Ermeni iddialarının Arjantin’de gündeme taşınması nedeniyle geçen yıl bu ülkeye yapacağı ziyareti iptal etmişti. Erdoğan ziyaretini, programında olan Atatürk büstünün açılışının Ermeni lobisinin baskıları sonucu Buenos Aires Valisi Mauricio Macri tarafından iptal edilmesi üzerine iptal etmişti. 

Kirchner’in ziyareti, bu gerginliği ortadan kaldırmayı, Türkiye ile Arjantin arasındaki ilişkilerini yeniden rayına oturtmayı amaçlıyor.

Kirchner, Cumhurbaşkanı Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılandı.

Haberin Devamı

Türkiye ve Arjantin milli marşlarının 21 pare top atışı eşliğinde çalınmasının ardından, Kirchner onur kıtasını “Merhaba asker” diyerek selamladı. Çankaya Köşkü'nün Büyük Şeref Kapısı önünde tokalaşarak, gazetecilere poz veren Gül ve Kirchner baş başa görüşmeye geçtiler. Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık eden Gül ve Kirchner daha sonra ortak basın toplantısı düzenedi.

CLINTON “RUH SAĞLIĞINI ARAŞTIRIN” DEMİŞTİ
Wikileaks belgelerinden sızanlar Washington’un pek çok ülkeyle ilişkilerini gerdi. Ancak en büyük sıkıntı, belki de Arjantin’le yaşandı.

Çünkü sızan belgelerden birinde, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un, Buenos Aires’teki Amerikan Büyükelçiliğine “devlet Başkanı Kirchner’in ruh sağlığını araştırma” talimatı bulunuyordu.

Sızan belgeye göre, Clinton Buenos Aires’teki Amerikalı diplomatlardan, şu sorulara yanıt bulunmasını istiyordu:

“Kirchner’in ruh hali nasıl? Sinirlerini nasıl kontrol ediyor? Stresi karar alma mekanizmasını etkiliyor mu? Kendisi ya da yardımcıları stresle mücadele etmesine nasıl yardımcı oluyor? İlaç alıyor mu? Kocası Nestor Kirchner’in de sinirini kontrol etmekte zorlandığı biliniyor, bu durumda değişiklik var mı?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!