Arjantin'de hükümet istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Arjantinde hükümet istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2001 08:11

Ekonomik bunalımdan kurtulamayan Arjantin'de, sokaklara dökülen halkın tepkisini gözardı edemeyen hükümet, istifa etti.

Haberin Devamı

İsminin açıklanmasını istemeyen hükümete yakın bir kaynak, Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo’nun da istifasını sunan bakanlar arasında bulunduğunu söyledi.

CAVALLO`NUN Ä°STÄ°FASI KABUL EDÄ°LDÄ°
Arjantin`de kitlesel protestolarüzerine istifa eden Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo`nun istifası kabul edildi. Bu arada, hükümetten adları açıklanmayan başka bakanların da istifa etmesi üzerine Devlet Başkanı De la Rua`nın yeni hükümetin oluşmasında görüşlerini almak üzere eyalet valileriyle görüşeceği bildirildi.


Aynı kaynak, Devlet Başkanı De la Rua’nın, aralarında Cavallo’nun da bulunduğu bazı kabine üyelerinin istifalarını kabul edeceğini belirtti. Aynı kaynak, ‘‘Tüm kabine istifasını sundu. De la Rua, istifaları değerlendiriyor, ancak bazılarını kabul edecek. Bunlara, Cavallo da dahil’’ dedi.

RUA, EKONOMÄ° BAKANI CAVALLO DIÅžINDAKÄ° TÃœM BAKANLARIN Ä°STÄ°FASINI REDDETÄ°

Arjantin Devlet BaÅŸkanı Fernandode la Rua, Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo dışındaki tüm bakanların istifasını reddetti.Â

Arjantin`de, ekonomik politikalara tepki olarak baÅŸlayan ve ÅŸu anakadar 16 kiÅŸinin ölümüne neden olan isyanın ardından tüm Bakanlar Kurulu üyeleri istifalarını sunmuÅŸtu.Â

Devlet BaÅŸkanı De la Rua, yalnızca Ekonomi Bakanı Cavallo`nun istifasını kabul etti.Â

SIKIYÖNETİM OLAYLARI DURDURAMADI 

Öte yandan ülkede halkın, ekonomik bunalım nedeniyle sokaklara dökülmesi ve mağazaları talan ederek ayaklanması üzerine Devlet Başkanı Fernando de la Rua tarafından ilan edilen 30 günlük sıkıyönetime rağmen, eylemler sürüyor. 

Sıkıyönetime rağmen onbinlerce kişinin Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Rosada’nın bulunduğu kent merkezindeki Mayıs Meydanı’na doğru yürüdüğü bildirildi. 

Arjantin orta sınıfının oturduğu mahallelerde ise halkın ana yolları kapatarak ülkenin içinde bulunduğu toplumsal durumu protesto etmenin simgesi halinde gelen ‘‘tencere çalma’’ eyleminde bulunduğu belirtildi. 

16 KİŞİ ÖLDÜ

Birkaç yüz kişinin devlet başkanının ikamet ettiği Olivos’un bulunduğu Buenos Aires’in kuzeyine doğru yürüdükleri belirtilirken, çıkan olaylarda 16 kişinin öldüğü, 38'i polis 138 kişinin yaralandığı ve 551 kişinin tutuklandığı kaydedildi.

Daha önce yapılan açıklamada, bir mağaza sahibi tarafından bıçaklanan eylemciyle Santa Fe bölgesinde 15 yaşındaki bir gencin vurularak öldürüldüğünü belirten polis, Buenos Aires’e 300 kilometre uzaklıktaki Rosario’da çıkan bir olayda da iki kişinin öldüğünü açıklamıştı.
Rosario’daki olayda, yine bir mağaza sahibinin, mallarını korumak amacıyla eylemcilere ateş açtığı ve iki kişiyi öldürdüğü de kaydedilmişti.

EKONOMÄ° BAKANLIÄžI YANIYOR

Öte yandan, Mayıs Meydanı’nda bulunan Devlet Başkanlığı Sarayı’na komşu Ekonomi Bakanlığı binasında birçok büronun yandığı belirtildi.

Arjantin televizyonundaki görüntülerde, göstericilerin Bakanlık binasındaki bürolara molotofkokteyli attığı ve birçok büroda yangın çıktığı gözlendi.

Polisin, 2 palmiyenin de alev aldığı meydanı göz yaşartıcı gaz kullanarak boşaltmaya çalıştığı belirtiliyor.

Sıkıyönetim kararının, ülke genelindeki isyanların önüne geçilmesinde, ek bir güç kazandırması amaçlanıyordu. 

Polisin, Buenos Aires’te mağazaları talan etmeye çalışan eylemcileri, gaz bombası ve plastik mermilerle engellemeye çalıştığı belirtiliyor.

İSPANYA`DAN ARJANTİN`E İNSANİ YARDIM ÖNERİSİ 
   Â
İspanya, ekonomik bunalımla mücadele eden Arjantin`e insani yardım önerisinde bulunarak, buradaki yatırımcılara sakin olmaları çağrısı yaptı. 

Hükümet sözcüsü Pio Cabanillas, düzenlediği basın toplantısında, Devlet Başkanı Jose Maria Aznar`ın dün gece boyunca Arjantin Devlet Başkanı Fernando De La Rua ile görüştüğünü belirterek, ``Aznar, görüşmede, Arjantin`de durumun normale döneceği yönündeki inancını ileterek, De La Rua`nın uygun gördüğü herhangi bir yardım önerisinde bulundu`` dedi.  

Cabanillas, ``İspanya`nın her zaman Arjantin halkının arkasında olduğunu ve bundan sonra da olacağını`` belirterek, Dışişleri Bakanı Josep Pique`in, Arjantin`in Madrid Büyükelçisi Manuel Alabart ile sürekli temasta bulunduğunu söyledi.  Arjantin`de dün halkın ekonomik bunalım nedeniyle sokaklara dökülerek, mağazaları talan etmesiyle çıkan olaylarda meydana gelen ölümler, İspanyol basınında da geniş yer buldu.  

Barcelona merkezli La Vanguardia gazetesi, ``2 yıl önceki seçim zaferinden sonra De La Rua`nın berbat bir duruma doğru sürüklendiğini`` belirterek, ``İspanya`nın, Arjantin`e kayıtsız kalamayacağını, çıkarları için bu ülkeye yardım etmek zorunda olduğunu`` yazdı.  

Telekomünikasyon ÅŸirketi Telefonica, petrol ve enerji ÅŸirketleri Repsol-YPF ile Endesa, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ile Banco Santander Central Hispano bankalarının, Arjantin`de büyük yatırımları bulunuyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!