Araplar uyarıyor, Şaron umursamıyor

Güncelleme Tarihi:

Araplar uyarıyor, Şaron umursamıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2001 00:00


Haberin Devamı

İsrail - Filistin çatışmalarının, Filistin tarafının 'Kasap' olarak nitelendirdiği Ariel Şaron'un İsrail Başbakanlığına gelmesinden sonra alevlenmesi ve çatışmaların giderek şiddetlenmesinin ardından toplanan Arap ülkeleri Ortadoğu'da durumun kritik olduğu uyarısında bulundu. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek Ortadoğu'da durumun 'dönülmez noktaya gelmesi' tehlikesine işaret ederken, Kahire ABD yönetimine ağır eleştirilerde bulundu.

İsrail tarafı ise Filistin tarafına düzenlenen hava saldırılarının ardından ikiye bölündü. Başbakan Ariel Şaron'un tutumunu eleştiren muhalefet hava harekatını eleştirirken bu harekatlar sırasında terörizm ile alakası olmayan insanların öldürülmesini kınadı. İsrail'in hemen barış örgütü ise Şaron'un sertlik yanlısı tedbirlerinin işe yaramadığını ve Şaron'un iktidara geldiğinden beri Batı Şeria'da 15 yerleşim birimi kurulduğuna dikkati çekti. İsrail Başbakanı Ariel Şaron ise bu duruma kayıtsız kalırken, masum Filistinlilerinde öldürüldüğü son hava saldırıları ile ilgili olarak 'Ben kendi halkımı savunuyorum' dedi.

Haberin Devamı

DÖNÜLMEZ NOKTA ENDİŞESİ

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Ortadoğu'da durumun ''dönülmez noktaya ulaşmasından'' endişe ettiğini bildirdi. Mübarek, basına yaptığı açıklamada, ''durumun vahim bir şekilde geliştiğini ve daha karmaşık hale geldiğini'' belirterek, ''Şu anda olup bitenler bir faciaya yol açacak ve bu bölgede çıkarları olan yabancı güçlerin zararına olacak'' diye konuştu.

'Batı'nın ve ABD'nin bölgede çıkarları olduğunu'' hatırlatan Mübarek, ''İsrail'in Cuma günkü saldırıda F-16 savaş uçaklarını kullandığını duyduğumda kulaklarıma inanamadım, bir hata olduğunu düşündüm' dedi.

Arap Birliği dışişleri bakanlarının dünkü olağanüstü toplantıda İsrail ile bütün siyasi ilişkilerin, Filistin'e yönelik saldırganlığı sona erinceye kadar kesilmesi yönünde aldığı tavsiye kararının ardından gündeme gelen ''Mısır-Ürdün ortak barış planı da geçersiz mi olacak?'' sorularına da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ''Hayır'' yanıtını verdi.

Mübarek, ''Mısır-Ürdün planı hala masada ve yeniden canlandırmak için çabalarımaza devam edeceğiz'' dedi.

Haberin Devamı

MISIR'DAN ABD'Yİ SUÇLADI

Mısır'da yayınlanan hükümet yanlısı El Ahbar gazetesi de ABD'yi ağır şekilde suçlayarak, Amerikan yönetimini, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 'savaş suçlarına sevinmekle' itham etti.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Celal Davidar imzasıyla çıkan makalede, ''Washington, Yugoslavya'nın eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç'i Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde (USSM) yargılamakiçin ısrar ediyor, ancak '2 ayak, 2 çözüm' politikasına sadık olan, Miloşeviç ve Naziler kadar acımasız Şaron'un suçları karşısında sessizkalıyor'' denildi.

ŞAAT AVRUPA'DA

Bu arada, Filistin lideri Yaser Arafat, Filistin topraklarına uluslararası koruma gücü gönderilmesine Avrupa ülkelerinde destek sağlamak amacıyla temaslarda bulunmak üzere Uluslararası İşbirliği Bakanı Nebil Şaat'ı görevlendirdi. Filistin resmi kaynakları, Şaat'ın bu amaçla dün Almanya'ya gittiğini, buradan İsviçre, İrlanda ve Fransa'ya geçeceğini belirttiler.

Haberin Devamı

ŞARON: 'HALKIMI KORUMAK İÇİN HERŞEY YAPILACAK'

İsrail Başbakanı Ariel Şaron da ülkesinde yayınlanan Yediot Ahronot gazetesine verdiği demeçte, Filistinlilerin siyasetine getirdiği eleştirilere karşın, İsrail vatandaşlarının korunması yönünde verdiği sözü tutmak için her şeyi yapacağını yineledi.

Başbakan Şaron, ''İsrail vatandaşlarını korumak için gerekli olan her şeyi yapacağız ve tüm olanakları kullanacağız. İsrail vatandaşlarıölmeyecekler'' diyerek, ülkesinin Cuma günü Filistinlilere karşı 1967 yılından bu yana ilk kez savaş uçağı kullanmasını değerlendirdi.

İSRAİL MUHALEFETTİ SALDIRILARI ELEŞTİRİ

İsrail muhalefetinden ise Cuma günkü saldırıya eleştiri geldi. Sol muhalefet lideri Yossi Sarid, ''bu hava taarruzunda terörizmle ilgisi olmayan Filistinlilerin de öldüğünü ve teröristlerin her 2 taraftan da azami kurban olması siyasetini güttüğünü'' belirterek, ''İsrail hükümetinin eylemlerinde savaş seçeneğinden uzak durmayı seçmesi gerektiğini'' savundu.

'BARIŞ ŞİMDİ' ŞARON İLE BARIŞ UZAK DİYOR

Bu arada, İsrailli ''Barış Şimdi'' hareketi de Ariel Şaron'un Mart ayında iktidara gelmesinden sonra Batı Şeria'da en az 15 yeni Yahudi yerleşim birimi kurulduğunu bildirdi.

İsrailli barış hareketinin raporunda, yeni yerleşim birimleri kurmayacağı sözü veren Şaron hükümetinin aksine uygulamaları eleştirilerek, aslında yerleşimcilerin artan ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeteri kadar boş evler, inşası süren birimler bulunduğu, yenilerine gerek olmadığı vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!